Teknopark bilgi sistemi tasarımı ve uygulaması
Design and application of technopark information system
  1. Tez No: 168398
  2. Yazar: MELİS UZAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜLENT BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Teknopark, CBS, Bina Bilgi Sistemi ix, Technopark, GIS, Building Information System
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Teknoparklar gelişmekte olan ülkelerin ulusal teknoloji üretim sürecindeki kuluçka merkezleridir. Dünyadaki ekonomik döngünün en elverişli şekilde işlemesi açısından Üniversite-Sanayi işbirliğinin stratejik bölgelerinde bilgi yönetiminin bilgi teknolojileriyle yönetilmesi esastır. Bu aşamada teknoparkların günümüz teknolojilerinden faydalanarak yönetilmesi kaçınılmazdır. TEKNOBİS ise bu gereksinimi çözmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada; CBS ortamında Teknopark Bina Yönetimi Bilgi Sisteminin oluşturulması hedeflenmiştir. Tasarlanan sistemin aktif kullanılabilir, herkes tarafından ulaşılabilir ve dünya teknopark standartlarım yansıtması açısından Internet tabanlı sunumu destekleyen bir tasarım olmasına karar verilmiştir. Araştırma içerisinde; CBS oluşturulmasında Esri Firmasının ArcGIS programı, bilgisayar destekli çizim aşamasında, AutoCad ve Microstation V8, UML tasarımında Rational Rose ve Microsoft Visio 2003 programlan kullanılmıştır. Bu tez çalışmasının sonucu olarak gerçekleştirilen sistem ile dünyanın herhangi bir teknoparkında kiralama ve bina yönetimi içerisindeki çalışmaların; hızlı ve doğru bir şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır. Tüm hizmet ve yönetim faaliyetlerinin en iyi şekilde kullanılması ve kontrol edilmesi için sorgulamalar, analizler, rapor ve çıktıların elde edilebileceği bir sistem üretilmiştir. Tasarlanan sistem tez kapsamında Internet ortamına aktarılmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Technoparks are production center of developing countries in national technologies manufacturing time. For the world economy cycle's continuity with the collaboration of University-Industry, to manage systems with technological information system is become a urgent case. Technopark information system is designed to solve the operational requirements problem. The aim of this study is to build a Technopark information system with GIS. The system is designed for active use and easy accesibilty, for a World Technopark' s standarts. While designing this system, we determined to build an information system which can be easily imported to web based GIS sytem to obtain maximum utility. During the application process, ESRİ ArcGIS program family is used to build a GIS. AutoCad and Microstation V8 are used in computer aided design stage and also Unified Modeling Language object oriented modeling and Microsoft Visio 2003 programs are used. As a result of this study, Technopark information system can be worked at every Technopark in the world for facility managment and renting office to control all managment of affairs correctly and as fast as from existing system. It is possible to analyse and to inquiry data, planning and organising any kind of reports with this sytem.