Teknoparkların dünyadaki durumu ve Türkiye'de uygulanabilirliği
- Tez No: 55180
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN GER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Teknopark, Bilim Parkı, Inkübatör, Yenilik Merkezi, Dünyadaki Durum, Üniversiîe-Sanayi İşbirliği, Türkiye'deki Uygulama, Technoparks, Science Parks, Incubator, Innovation Center, University- Industry Cooperation, World Case, Turkish Case
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler ülkelerin ekonomik, sosyal ve siyasal yapılarını doğrudan etkilemektedir. Bilgi çağının yaşanmakta olduğu günümüzde, teknoloji alanındaki gelişmelerle, daha ucuz, kaliteli ve fonksiyonlu üretim gerçekleştirilmektedir. Ürün ve üretim yöntemlerindeki bu hızlı değişime ayak uydurmak için, yoğun bilgi ve teknoloji üretmek gerekmektedir. 1970'li yıllarda petrol fiyatlarının ani yükselmesi, bütün dünyada ekonomik krize yol açmış, geleneksel sanayi alanında durgunluk ve üretimde azalmalar başgöstermiştir. Bu durumdan kurtulmak isteyen gelişmiş ülkeler, sanayi alanında yeni araştırma-geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerine başlamışlar, üniversiteler ile sanayi arasında işbirliği mekanizmaları oluşturmuşlardır. Bu konuda etkili bir mekanizma olan teknopark uygulamalarına başlanarak önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Ar-Ge sonuçlarının uygulamaya aktarılarak yeni teknoloji tabanlı firmaların oluşması, var olan sanayinin bu yönde gelişmesi ve işsizliğin azaltılmasını sağlayan, bölgesel ve ulusal kalkınmaya önemli katkıları olan teknoparklar; gelişmiş ülkeler ile arasındaki gelişmişlik farkını kapatma gayreti içerisinde olan Türkiye'nin bu amacını gerçekleştirmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Türkiye'de kurulma aşamasında olan teknoparkların, kurulmaları ve geliştirilmeleri için gerekli olan unsurların neler olduğu, bu konudaki yasal, finansal ve altyapı eksikliklerinin belirlenmesi ve Türkiye'de uygulanabilme koşullarının ortaya konması amacıyla bu çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ü ABSTRACT Scientific and technological developments have direct impact on economic, social and political structure of a country. In our times of information age, cheaper, higher quality and functional production can be realized by developments in technology. Intensive know-how and technology must be produced in order to follow-up rapid changes in products and productions methods. in 70"s sudden increase in oil prices had led a global economic crisis, recession in traditional industrial fields and decrease in out put level. In order to save from these problems developed countries encouraged. R&D activities in industry and established cooperation mechanism between university and industry. The most effective mechanism in this regard which is called technoparks have achieved enormous developments. Technoparks which by transferring R&D results in to practice create firms based on new technology, a promote existing industry this manner, decrease unemployment level and contribute regional development will help Turkey in achieving her aims to close the gap between developed countries. This study aims at exploring necessary conditions for establishing more technoparks in Turkey during their early stages and legal, financial and infrastructure needs of the subject matter and their applicability conditions in Turkey.