Zemin çivisi ile dayanma yapısı tasarımı ve arazi denetimi
Design of support systems with soil nailing and field inspections
- Tez No: 168412
 - Danışmanlar: PROF.DR. SÖNMEZ YILDIRIM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Soil nailing, soil nail walls, shoring, PLAXIS 7.2, SNAIL, pull-out test, inclinometer XVI
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 250
Özet
ÖZET Bu araştırmanın asıl amacı şev duraylılığı uygulamalarında zemin çivisi kavramının tanıtımı; ekonomik olarak uygun ve teknik açıdan da kullanılmasında bir salonca olmayan uygulamalarda zemin çivisinin seçimi, tasarımı ve belirlenmesinde rehber niteliği taşımasıdır. Aynı zamanda diğer destek yapılarıyla karşılaştırılarak zemin çivili duvarların benzerlikleri ve farklılıkları tartışılmış, güncel tasarım ve yapım yöntemlerine değinilmiştir. Araştırmada kalıcı zemin çivili yapının tasarım yöntemleri ve arazi denetimleri hedef alınmıştır. Bu nedenle, yer yer sert killi zeminde ve kaya (grovak) ortamında yapımı süren kalıcı zemin çivili bir duvar arazide incelenmiştir. Arazi deneylerinden ve gözlemlerinden elde edilen veriler PLAXIS 7.2 ve SNAIL adlı bilgisayar programlarında oluşturulan sistem çıktılarıyla karşılaştırılmıştır. Programlara girilen verilerin uzun süreli yapım koşullarını sergilemesi sağlanmış, her tip kesit kendi zemin koşullan dikkate alınarak PLAXIS 7.2 ve SNAIL' de ayrı ayrı modellenmiştir. Arazide gerçekleştirilen sıyrılma deneyleri sonuçlarıyla SNAIL programında çözülen sisteme ait çıktılar karşılaştırılmıştır. Eğim ölçerlerden alınan okumalar ile PLAXIS 7.2' de bulunan yatay yer değiştirmeler karşılaştırılmıştır. Sistemi PLAXIS 7.2 ve SNAIL'de modellemekteki hedef ; yapım öncesinde ve sırasında arazi deneylerinden elde edilen ve doğru biçimde seçilen zemin parametreleriyle oluşturulan modelin, gerçeğe yakın sonuçlar vereceğini ve yerinde davranışı sergileyebileceğini kanıtlamaktır. Anahtar Kelimeler : Zemin çivisi, çivili duvarlar, dayanma yapılan, PLAXIS 7.2, SNAIL, çekme deneyi, eğim ölçer XV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The specific purpose of this research is to introduce the concept of soil nailing use into slope stability construction practice and to provide guidance for selecting, designing, and specifying soil nailing for those many applications to which it is technically suited and economically attractive. At the same time, compared with other support systems, the similarities and differences of soil nail walls are discussed; a comprehensive review of updated design and construction methods overlooked. The aim of this research is based on design methods and field inspections for permanent soil nailing. Therefore a permanent soil nail wall constructed partially in hard clayey soil and rock was studied in-situ. Datas resulting from field tests and inspections were compared to the outputs of the shoring composed through computer-based programs such as Plaxis 7.2 and Snail. Ensuring that the inputs for the programs represent the long-term state of the construction, each section was separately modeled with its own soil/rock conditions in Plaxis 7.2. The results from pull-out tests carried out on the field were compared with the outputs of systems computed by SNAIL. The readings obtained from the inclinometers were compared with horizontal displacements computed by Plaxis 7.2. The goal of modeling the system in Plaxis 7.2 and Snail was to prove a model composed with correctly selected soil parameters determined from the field tests prior to and during construction giving the most accurate results, thus representing the real in-situ behavior.