Gaziantep'te Bayaz Han'ın korunması ve restorasyonu
The protection and restoration of Bayaz Khan in Gaziantep
  1. Tez No: 168413
  2. Yazar: ZEYNEP DİNLER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FARUK TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hanlar, Gaziantep, taş, geç dönem Osmanlı mimarlığı. vm, Khans, Gaziantep, late Ottoman architecture, stone
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZET Ticaret hayatı günümüzde de yoğun bir şekilde devam eden Gaziantep 'in, ilk ticaret hanları kale çevresinde konumlanmıştır. Büyük çoğunluğu 16. yüzyılda yapılan hanlar plan şemaları ve cephe düzenlerinde benzerlikler göstermektedir. Gaziantep hanları dikdörtgen planlı, iç avlulu ve içe dönük olarak tasarlanan, cepheleri mümkün olduğunca sade olan yapılardır. Bayaz Han konumu, cephe düzeni ve yapım sistemi olarak karakteristik Gaziantep hanlarından ayrılmaktadır. Kale çevresinde konumlanan geleneksel Gaziantep hanlarının tersine şehrin oldukça dışında inşa edilen Bayaz Han, plan şeması olarak bu hanlarla benzerlikler göstermesine rağmen, detaylarda ve cephe düzeninde oldukça farklılaşmaktadır. Dikdörtgen iç avlulu, dikdörtgen plan şemasına sahip olan Bayaz Han tam simetrik bir yapıdır. Yapım aşamasında örnek alman Halep Hanı'nın etkisiyle geleneksel Gaziantep hanlarından farklılıklar gösteren yapı, işlev olarak konaklama hanı olarak yapılmıştır. Kesme taştan, yığma sistemle, iki katlı olarak yapılan yapıda ana cepheyi oluşturan kısım volta döşemedir. Bayaz Han'ın korunmasını ve yeniden kullanılmasını amaçlayan tezde, yapıda bulunan hasarlar ve yapının geçirdiği onarımlar göz önüne alınarak yapıya yeni bir işlev önerisi getirilmiştir. Yapının hareketli özgün işlevi doğrultusunda Bayaz Han'a sanat merkezi işlevi öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Gaziantep, where trade continues intensively, has its first commercial buildings located around the castle. Lots of khans that were built in 16* century have similarities in their plot schemas and side arrangements. In Gaziantep' s traditional rectangular plotted commercial buildings with inner courts and interior design, sides are very much plain. The Bayaz Khan is different from the characteristic commercial buildings of Gaziantep with its position, side arrangements, and construction system. Unlike the traditional commercial buildings located around the castle of Gaziantep, even though Bayaz Khan that had been built out of town resembles the others with its plot schema, it very much differs from others with its details and side arrangements. Bayaz Khan that has rectangular inner court, and rectangular plot schema, is a perfect symmetric building. In its construction being affected by the model of the commercial building, in Allepo, it differs from the traditional commercial buildings of Gaziantep and functions also different. In the building with two floors built up with hewn stone, the main side's floor was made with Volta. In the thesis that intends to protect and reuse Bayaz Khan, there is a proposal to bring in a new function for the building considering the damages in the building and the restoration that had been done so far. Taking into account the roaring, original function, art center function has been foreseen for Bayaz Khan.