İstanbul-Süleymaniye bölgesinin yeniden değerlendirilmesi mimari tasarım önerileri
The re-evaluation of the İstanbul-Süleymaniye district and architectural design proposals
  1. Tez No: 168427
  2. Yazar: ÖZGÜL ÜLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. IŞIK AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma İmar Planı, Süleymaniye, Kentsel Yenileme, protection improvement plans, Süleymaniye, Urban Revitalization
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Süleymaniye Bölgesi Tarihi Yanmada içinde geçmişten bugüne ticaret, eğitim, hizmet, barınma fonksiyonlarının yoğun olarak yaşandığı merkez bölgelerden biri olmuştur. Ancak kentsel dönüşüm sürecinden etkilenen bölge, gün geçtikçe ticaret -imalat-depolama sektörüne hizmet eden bir bölge konumuna gelmektedir. Anıtsal sivil mimarlık eserleri bölge kullanıcıları tarafından kullanılamamakta aksine bu değerler her geçen gün ağır bir tahribata mahruz kalmakta ve yok olmaya başlamaktadır. Bu anlamda Süleymaniye Bölgesi'nin yaşatılabilmesi ve topluma geri kazandırılabilmesi amacıyla tezde bölge incelenmiş ve bu incelemelerin doğrultusunda bir konsept yaratılarak bu konseptin bölgeye getireceği olumlu ve olumsuz faktörler tartışılmıştır. Bu görüş doğrultusunda düşünülerek hazırlanan tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; İstanbul'un en önemli merkezi olan Tarihi Yarımada'nın, ve bu önemli merkezin içinde yer alan Süleymaniye Bölgesi'nin tarihsel gelişim süreci içinde önemi, oluşumu ve geçirdiği dönemleri incelenmiştir. İkinci bölümde; Süleymaniye Bölgesi'nin geçmişten bu güne üzerinde barındırdığı fonksiyonlar irdelenmiş, bölgenin arazi kullanım durumu, bölgede yer alan ekonomik faaliyetler ve bölgenin nüfus hareketleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde; Süleymaniye Bölgesi için hazırlanan koruma imar planlan üzerinde değerlendirilmeler yapılmıştır. Dördüncü bölümde; yapılan incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda bölgenin ihtiyaç duyduğu fonksiyonlar tespit edilmiş ve bu tespitlerin somut olarak gerçekleşebilmesi için İ.M.Ç. Bloklarına yeni bir kullanım önerisi getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Süleymaniye region has been one of the central regions in Historical Peninsula, in which the commercial, educational, employment and housing functions exists densely from past till now. However, the region, which is influenced by the urban revitalization process, is becoming each day, a region serving commerce-manufacturing-storing sectors. The regional users are not using monumental civil architectural remains, on the contrary, each day facing a strong destruction and becoming to disappear. By this means, in order to relive and regain the Süleymaniye Region to the public, in this thesis, the region is studied and in this direction, a concept is created, the positive and negative factors, which will be brought to the region by this concept, are argued. This thesis prepared in this point of view includes four chapters. In the first chapter; the importance, the formation and the states in the historical development process of the Historical Peninsula-the most important center of Istanbul, and the Süleymaniye Region in this center, are examined. In the second chapter; The Süleymaniye Region's involving functions from past till now, land use of the region, the economical works existing in the region and the inhabitants motions of the region are studied. In the third chapter, evaluations on the protection improvement plans prepared for the Süleymaniye Region are made. In the fourth chapter; as a result of the studies and evaluations made, the functions that the region is in need, are stated out, and in order to realize this, a new functional usage proposal to the İ.M.Ç. Blocks, is made.