4 tekerlek tahrikli (4x4) ve silah platformlu askeri jipin dinamik analizi
Dynamic analysis of a 4WD military jeep equipped with a grenade gun platform
- Tez No: 168428
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAHMİ GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik analiz, taşıt titreşimleri, tam taşıt modeli, durum-uzayı, sonlu elemanlar metodu xııı, Dynamic analysis, vehicle vibrations, full vehicle model, state-space, finite elements method xiv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Taşıt titreşimlerinin araştırılması, taşıt tasarımında, gün geçtikçe önemi artan bir konu olmuştur. Artan hız ve konfor gereksinimleri bunu zorunlu kılmaktadır. Taşıt titreşimlerinin matematik modeller üzerinden gidilerek teorik olarak çözümlenmesi ise bilgisayar teknolojisine paralel bir biçimde gelişimini sürdürmektedir. Bu çalışmada, 7. Bakım Merkezi Komutanlığı, Tuzla Fabrikası' nda imal edilen 4x4 Tayfun MK-19 Bomba atar Silah Aracının dinamik davranışı ele alınmıştır. Jipin silah platformsuz hali 7SD taşıt modeli olarak, silah platformlu hali ise 9SD olarak modellenmiştir. Modellerin oluşturulmasında Lagrange denklemleri kullanılmış olup, denklemler Durum-Uzay (state- space) şeklinde verilmiştir. Analizler, bilgisayar ortamında, Mathwoks firmasının Matlab® ve Simulink® yazılımları yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Yedi serbestlik dereceli (tam) taşıt modelinin simülasyonu sonucunda iyi cevaplar elde edilmiştir. Fakat jipin mevcut halinin modeli olan dokuz serbestlik dereceli modelde sistem davranışının bozulduğu görülmüştür. Bu sebeple, platform altına bir sönümleyici yerleştirilmesi önerilmiş ve bu yeni duruma uyan bir model de analize katılmıştır. Son olarak, silah atış yaparken kupalada ve araç durur vaziyette ve seyir halinde iken şaside meydana gelen gerilmeler, sonlu elemanlar metodu kullanılarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Researching of vehicle vibrations in vehicle design has become an important subject recently. Growing requests of speed and comfort make it a must. Analyzing vehicle vibrations via mathematical models has been improving consequently with the computer technologies. In this work, the dynamic response of the 4WD Tayfun MK-19 automatic grenade gun vehicle which is produced by 7. Bakım Merkezi Komutanlığı, Tuzla Plant, was searched. The state of the jeep not being equipped with a gun platform was modeled via the full vehicle model. The gun platform equipped jeep was modeled in nine degrees of freedom. During model settling process, Lagrange equations were used. The equations were presented in State-Space form. Analysis was made in computer environment by using Matlab® and Simulink® software which are belonging to Matworks co. The simulation of the full vehicle model resulted good responses. But, the nine degrees of freedom jeep model resulted dissatisfying responses. For this reason, placing a damping component under the platform was suggested. And a model suits to that situation was included in the analysis. Finally, the stresses on the cup due to firing gun and the stresses on the chassis consist of still body of the vehicle and the cruising body of the vehicle were analyzed separately via finite elements method.