Tıpta kullanılan radyoizotop jeneratörlerinin incelenmesi
Investigation of radioisotope generators used in nuclear medicine
- Tez No: 168429
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YASEMİN YARAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyoizotop, radyoizotop jeneratörleri, nükleer tıp x, Radioisotope, radioisotope generators, nuclear medicine XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Radyoizotop jeneratörleri, radyoizotopların radyoaktif bulaşıldık, atık ve uzak mesafelere taşıma sorunu olmaksızın üretimini sağlayan araçlardır. Günümüzde, bu jeneratörler başta nükleer tıp, endüstri olmak üzere çeşitli alanlarda ve çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Bu çalışmada; radyoizotop jeneratörleri, radyoaktif bozunma ve nötron aktivasyon analizi hakkında bilgi verilmiş, nükleer tıpta kullanılan veya üzerinde çalışılan radyoizotop jeneratörleri incelenmiştir. Bu radyoizotop jeneratörlerinden W-188/Re-188 jeneratörünün elde edilmesi ve Cs-137/Ba-137m jeneratörünün geliştirilmesi üzerinde durulmuştur. Tıp ve endüstrinin yanı sıra okullarda radyoaktif bozunmanın deneysel gösterimi amacıyla da kullanılabilecek olan Cs-137/Ba-137m radyoizotop jeneratörünün geliştirilme aşamalarında Cs+ iyonlarım Ba+2 iyonlarından ayırmak için kullanılan çeşitli kolon dolgu maddeleri, sağım çözeltileri hakkında bilgi verilmiş ve bu jeneratörün fiziksel incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Radioisotope generators are one of the radioisotope production methods which have not problems about contamination, waste and carrying long distances. Nowadays, these generators which are mostly used in nuclear medicine and industry in various places and aims. In this study; informations were given about radioisotope generators, radioactive decay, neutron activation analysis, the generators which are used or studied in nuclear medicine had been examined. The production of W-188/Re-188 generators and the development of Cs- 137/Ba-137m generators which are radioisotope generators were discussed. In the development of C-137/Ba-137m generator, it is used in medicine, industry and showing the experiment of radioactive decay in schools, informations were given about column materials which are used separating Cs+ ions from Ba+2 ions and eluants and examination of this generator.