Toplama küresi ile ışık akısı ölçeğinin gerçekleştirilmesi
Realization of luminous flux scale using the integrating sphere
  1. Tez No: 168433
  2. Yazar: ÖMER UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Işık Akısı, Lümen, Toplama Küresi, Aydınlanma, Karakterizasyon, Belirsizlik. ıx, Luminous flux, lumen, integrating sphere, luminance, characterization, uncertainty
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Işık akısı birimi lümeni gerçekleştirmek için Türkiye'nin Ulusal Metroloji Enstitüsü, UME 'de Toplama küresi ile ışık akısı kalibrasyonu hizmeti verilmektedir. Işık kaynağını ve elektriksel parametreleri kontrol edebilmek için Lab- View isimli temel bilgisayar kontrol sistemi kullanılmaktadır. Bu çalışmada klasik toplama küresi metodu kullanılarak, ışık akısı Almanya, Pysikalisch Technische Bundesanstalt, PTB'de gonyofotometrik yöntemle ölçülmüş olan lambaların ışık akıları tekrar ölçülerek karşılaştırma yapılmıştır. Bunun için küre sisteminin düzeltmeleri, yani küre içindeki boyanın yansıtması, uzaysal homojensizlik, kendi kendine soğurma faktörü ve iç sıcaklık değerlerine ilişkin karakterizasyonlar yapılmıştır. 5 lümen-5000 lümen aralığında ışık akısının toplam belirsizliği %1.14 (k=2) belirsizlikle hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Luminous flux calibration facility with an integrating sphere has been established at the Metrology Institute of Turkey (UME) in order to realize lumen. A computer controlled electrical system named as Lab- View was developed to operate light sources and to control electrical parameters. In this work, the luminous fluxes of the lamps, measured by means of goniophotometric method in PTB, Germany, were measured by using classic integrating sphere method and the results were compared. Regarding to the corrections of the sphere system, inner coating reflectance, spatial non-uniformity, self absorption factor and interior temperature variations were characterized. The total uncertainty in luminous flux measurement was determined with an uncertainty of 1.14 % (k=2) in the range between 5 lm - 5000 lm.