Güneş enerjisi ve biyogaz ile absorbsiyonlu soğutma sistemi
Absorption cooling system with solar energy and biogas
- Tez No: 168434
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN HEPERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, biyogaz, absorbsiyonlu soğutma. x, Solar energy, biogas, absorption cooling. XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yaz aylarında oteller, hastaneler, alışveriş merkezleri ve kamu binaları için soğutma ciddi bir ihtiyaçtır. Günümüzde soğutma uygulamalarında genellikle elektrik tüketimi fazla olan kompresörlü veya vidalı soğutma grupları kullanılmaktadır. Güneş enerjisi ile işletilen absorbsiyonlu soğutma grupları, soğutma için gerekli enerji ihtiyacım azaltarak, soğutma giderlerini düşürmesinin yanısıra, CO2 emisyonlarını da ciddi bir oranda azaltır. Özellikle Akdeniz Bölgesi için uygun olan bu sistemlerde, ihtiyaç duyulan enerjinin büyük kısmı parabolik oluk tip güneş kollektörleri tarafından sağlanırken, geri kalan kısmı buhar kazanları tarafından karşılanacaktır. Buhar kazanında yakıt olarak biyogaz kullanılacaktır. Yakılacak olan biyogaz, mutfak atıklarından elde edilecektir. Sistemden elde edilen ısı, çift etkili absorbsiyonlu soğutma gruplarında, çamaşırhanenin buhar ihtiyacının ve mutfaktaki sıcak su ihtiyacının temini gibi birçok uygulamalarda kullanılabilecektir.Bu tür uygulamalarda ısıtma ve soğutma yüklerinin büyük bir kısmının güneş enerjisi ile sağlanmasına çalışılmalıdır. Akdeniz Bölgesinin güneş enerjisi yönünden uygun iklim koşulları ve Türkiye'deki düşük üretim maliyetleri dikkate alındığında, ekonomik bir yatırım olmasının yanısıra, elektrik ve LPG gibi, temel enerji kaynaklarının kullanımını ve CO2 emisyonlarım önemli oranda azaltır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Hotels, hospitals, shopping centers and other public buildings need air conditioning in the summer time. Usually air conditioning is based on compression cycle refrigerator systems, consuming high amounts of electricity. Alternatively an absorption cooling machine driven by solar collectors not only reduces power demand, which offers a chance for reducing costs for cooling, but also reduces CO2 emissions. In this concept, which might be suitable for the Mediterranean region especially, a large part of the heat is supplied by parabolic trough collectors, whereas the remaining heat is delivered by an existing steam boiler. Biogas will be used as fuel in steam boiler. That biogas will be obtained from kitchen wastes. The heat drives a double-effect absorption chiller and is used for various applications like laundry supply with steam and hot water for kitchen. In operation the system has to be regulated in a way covering the greatest possible part of cooling and heating load by solar energy. On account of the very good climatic conditions in the Mediterranean and the low production costs of collectors in Turkey, the system is not only promising to be economical, but also it reduces the use of primary energy sources, such as electricity and LPG, and CO2 emissions.