Güneş enerjisi ile çalışan içten ısıtmalı fermentasyon tankında biyogaz üretimi
Biogas production in inside heating fermentation tank working by solar energy
  1. Tez No: 134099
  2. Yazar: ADEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. GALİP ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyogaz, fermantasyon, güneş enerjisi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
GÜNEŞ ENERJİSİ ÎLE ÇALIŞAN İÇTEN ISITMALI FERMANTASYON TANKINDA BİYOGAZ ÜRETİMİ (Yüksek Lisans Tezi ) Adem YILMAZ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Temmuz 2003 ÖZET Bu çalışmada 0,2 m3' lük güneş enerjisi ile çalışan içten ısıtmalı fermantasyon tankında 35 °C ve 55 °C fermantasyon sıcaklıklarında tavuk gübresinden biyogaz üretilmiş ve sonuçlar incelenmiştir. Bugüne kadar bu konudaki çalışmalarda fermantasyon tankları 35 °C ye kadar ısıtılmış ve maliyet arttığı için daha yüksek sıcaklıklarda kullanılmamıştır. Bu maksatla çalışmamızda daha yüksek sıcaklıklarda biyogaz üretimi amaçlanmıştır. Daha yüksek sıcaklıktan elde etmek için fermantasyon tankı içerisinde bulunan ısıtıcı ile içten ısıtma yapılmıştır. Yapılan deneylerde, iki ayn fermantasyon sıcaklığındaki veriler tespit edilmiştir ve sonuçlar karşılaştırmıştır. Karşılaştırma sonunda, deney süresince 35 °C fermantasyon sıcaklığında % 58 Metan (CH4 ), % 42 Karbondioksit (C02 )' den oluşan 0,302 m3, 55 °C fermantasyon sıcaklığında % 55 Metan (CH4), % 45 Karbondioksit (C02)' den oluşan 0,344 m3 biyogaz üretildiği tespit edilmiştir. Bilim Kodu : 708.71
Özet (Çeviri)
11 BIOGAS PRODUCTION IN INSIDE HEATING FERMENTATION TANK WORKING BY SOLAR ENERGY (M. Sc. Thesis) Adem YILMAZ GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July 2003 ABSTRACT In this study, biogas has been produced from fowl manure at 35 °C and 55 °C fermentation temperatures in the fermentation tank having an internal heating system operating with 0,2 m3 solar energy and the results have been examined. In the studies up to now, fermentation tanks have been heated up to 35 °C and they have not been used in higher temperatures due to the increase in cost price. Thus, biogas production at higher temperature has been aimed in this study. Internal heating has been provided by means of a heater inside the fermentation tank in order to obtain higher temperatures. In the experiments, the data in to different fermentation tanks has been determined and the results have been compared. As a result of the comparison, it has been determined that throughout the experiment at 35 °C fermentation temperature, 0,302 m3 of biogas consisting of 58 % Metan ( CH4), 42 % Carbondioxide (C02) and 55 °C fermentation temperature, 0,344 m3 of biogas composed of 55 % Metan ( CH4), 45 % Carbondioxide (C02) has been produced. Science Code : 708.71 Key Words : Biogas, fermentation, solary energy Page Number : 80 Adviser : Assistant Prof. Dr. M. Galip ÖZKAYA