Bireysel ve merkezi ısıtma sistemlerinde verimlilik ve ekonomiklik analizi
  1. Tez No: 168435
  2. Yazar: BİLGE ACARKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN HEPERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezi ısıtma sistemi, bireysel ısıtma sistemi, yalıtım, ısı kaybı hesabı, yıllık yakıt tüketimi vııı, Central heating system, individual heating system, insulation, heat loss calculations, annual gas consumption IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Makine Mühendisliğinin en önemli alanlarından biri Isıtma Tekniğidir. Türkiye'nin birincil enerji tüketiminin yaklaşık %30'u mahal ısıtmasında kullanılır. Enerji kaynaklarının kısıtlı olması ve çevreyi kirletmesi de göz önüne alınırsa ısıtmada enerji tasarrufunun önemi ortaya çıkar. Bu çalışmada; bireysel ve merkezi sistem olmak üzere farklı varyasyonlar üzerinden projeler yapılarak ısı yükleri hesaplanmış ve bu doğrultuda tablolarla birlikte sistemlerin verimlilik ve ekonomiklik yönünden karşılaştırılmaları sunulmuştur. İstanbul'da bulunan 5 katlı simetrik bir bina esas alınarak, daireler arasında yalıtım uygulanmış durumda bireysel ve merkezi sistem ısıtma projeleri; daireler arasında yalıtım uygulanmamış durumda bireysel ve merkezi sistem ısıtma projeleri hazırlanmıştır. Ayrıca, bireysel sistemde, bir daire ısıtılmış diğer daireler ısıtılmamış ve daireler arası yalıtım uygulanmış ve uygulanmamış durumda ısıtma projeleri de yapılmıştır. Dış cepheler de dâhil yalıtım uygulanmamış durumda merkezi sistem ısıtma projesi de eklenerek toplam 7 ayrı ısıtma projesi hazırlanmıştır. Hesaplanan ısıtma projelerine göre daire başına hesaplanan birim ısıl yükler karşılaştırılmıştır. Hazırlanan projelere göre malzeme listeleri çıkarılmış, ayrıca cihazların yıllık yakıt tüketimleri de hesaplanarak tüm sistemlerin maliyet yönünden kıyaslamaları yapılmıştır. Hazırlanan karşılaştırma tabloları doğrultusunda görülmüştür ki, merkezi ısıtma sistemlerinde, bireysel ısıtma sistemine göre, ilk yatırım maliyeti olarak yaklaşık %30 lük bir kazanç sağlanmaktadır. Ayrıca binalarda yalıtım uygulanması yaklaşık %20 lik bir enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bunun gibi birçok kıyaslama projede sunulmuştur. Bunun, bina ısıtmalarında kullanılacak ısıtma sistemi seçiminde, özellikle enerji tasarrufu yönünden ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Heating technology is one of the most important fields of interest for mechanical engineers. Approximately 30% of Turkey's total energy consumption is used for residential heating. Considering the limited energy sources and their environmental pollution, we can understand the importance of saving energy in the heating sector. In this study; efficiency and economic analyses have been shown in tables and charts by calculating the heat loss for various individual and central heating systems. The project is designed for a symmetric building with 5 floors, in Istanbul. The heat losses were calculated for central and individual heating systems for the same building once with insulation between the floors and again without insulation between the floors and for the entire building without insulation. Also the heat losses were calculated for individual heating systems where only one apartment in the building was heated and the others not. The building's heat losses were calculated. All the equipment used for individual and central heating systems were determined. The annual gas consumption was also calculated for the building. The comparison charts were prepared for 7 different systems and economic analyses were carried out. Comparison of the charts showed that the central heating system had 30% advantage over the individual heating system on the basis of the first investment cost. Also, insulating the buildings provided 20% energy savings. The comparisons are intended to help individuals during the selection of the heating system for buildings, especially from the energy consumption and savings point of view.