Üretimde değişim proje yönetiminin ölçümlendirilmesi
Measuring change project management in manufacturing
- Tez No: 168436
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAN ÇETİN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proses Yönetimi, Değişim Yönetimi, Ölçümlendirme, Üretim, Değişim Proje Yönetimi, Anket Uygulama vii, Process Management, Change Management, Measuring, Manufacturing, Change Project Management, Questionnaire Application IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET Bu tezde, değişim yönetiminin denetlenmesi için üç danışman şirketle yapılmış olan görüşmelerin ve araştırmaların yer aldığı makale baz alınarak, literatürlerden alman veriler ile anket çatısı oluşturulmuştur. Çatı değişim yönetimindeki verimlilik ve etkinlik ölçüleri doğrultusunda incelenmiştir. Başarılı değişim proje yönetimlerinin altında yatan etmenler gerekli istatistiksel analizler kullanılarak belirlenmiştir. Bu analizler; yönetim metotları ve değişim projelerinin çıktılarını ayrı ayrı değerlendirmek için kullanılmıştır. Bu çatı; temel olarak beş üretim şirketine, değişim yönetimi projelerini analiz etmek ve karşılaştırmak için uyarlanmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki bu anket analiz çatısı üretim proseslerindeki başarıyı ve başarısızlığı ayırabilmiştir. İşletmelerin sürekli bir şekilde kendi değişim yönetimi kapasitelerini geliştirebilmeleri için bu ölçüm çatışım uygulamak gereklilik olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This master thesis, based on an article consists of researches and studies on three different consultancy firm, includes a questionairre prepared with the data gathered from variable literature. It is analyzed based on efficiency and effectiveness measures in change management framework. Factors underlying succesful change management projects are analyzed using statistical analysis methods. These analysis used to evaluate management methods and outputs of change projects. This framework; basically applied to five manufacturing company is used to analyze change management projects. All results showed that the questionnaire differentiated succesful and unseccesful efforts in manufacturing process analysis framework. Organizations should apply this measurement framework in order to improve their change management capabilities.