Absorbsiyonlu soğutma sistemlerinin termodinamik analizi ve boyutlarının minimizasyonu
Thermodynamic analysis of the absorbtion refrigeration systems and minimization of the dimensions
  1. Tez No: 168443
  2. Yazar: BARIŞ BOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET KOYUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Absorbsiyonlu soğutma sistemleri, Peltier effect, termo ekonomik analiz IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Son yıllarda enerji tasarrufu sağlama nedeniyle önem kazanan ucuz enerji kullanma politikası her sektörde olduğu gibi soğutma sektöründe de uygulanmaya çalışılmıştır. Soğutma sistemlerini daha ucuza işletme amacıyla klasik yöntemlerin dışına çıkılmış absorbsiyonlu soğutma sistemlerine geçilmiştir. Bu sayede alternatif enerji kaynaklan kullanılmış, güneş enerjisi - jeo termal enerji - atık ısı gibi ucuz kaynaklarla soğutma sistemi tamamlanmıştır. Fakat bu sistemler genellikle büyük yatırımlar için kullanılışlı olmuş küçük kapasitelerde pek önemsenmemiştir. Bu çalışmada absorbsiyonlu soğutma sisteminin genel yapısı üzerinde durulmuş bu sistemi küçük kapasitelerde avantajlı kullanabilmek için çalışmalar yapılmıştır. Küçük kapasiteli bir sistem için deney düzeneği hazırlanmış ve işletme şartlan incelenmiştir. Bu işletme şartlarında peltier - efectten yararlanılarak sistemin absorberinden gerekli ısı çekilmiştir. Her ne kadar absorbsiyonlu soğutma sisteminin COP si diğer sistemlerden büyük çıksa da yatırım maliyetleri sistemin dezavantajlarında yerini almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Recently like every sector, using cheaper and easy energy policy get impotartance in cooling sector because of the energy economy. To operate the cooling units cheaper, people use different systems like absorbtion refrigeration system. In this point alternatif energy source like solar energy, jeothermal energy, waste heat have been used in refrigeration systems. But these systems have been used in big capacity investments. These kind of refrigeration systems have not been get the enough importance that they need in small capacities. In this paper you can find the general structure of absorbtion refrigeration systems and work done in small capacities to use it effectual. A model is dizayned for a small capacity absorbtion refrigeration system and its operation conditons are presented. In this conditions, the heat that has to carry out from the absorber, is absorbed by peltier - effect. The calculated COP of absorbtion refrigeration system is higher than the mechanical refrigeration system but the total cost of absorbtion refrigereation system is placad in the disadvantage list of absorbtion refrigeration system. Author Keywords : Absorbtion refrigeration systems, peltier - effect, thermo economical analysis.