Dozaj pompalarının tasarımı
Dosing pump design
- Tez No: 168444
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FERHAT DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proses akışkanı debisi, deplasman, eksantrik krank sürücüsü, ekstantriklik, Gerilme xı, Flow rate of process fluid, deplacement, eccentric crank drive, eccentricity, stress xu
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Dozaj pompası, proses akışkanı debisini deplasmanını değiştirerek ayarlayabilen pozitif iletimli bir pompadır. Bu çalışmada diyaframlı dozaj pompalarının genel özellikleri incelendi. Buna ek olarak, deplasman ayarım, eksantrik krank sürücüsünün eksantrikliğini değiştirerek yapan bir dozaj pompası mekanik olarak analiz edildi. Sistemin mekanik olarak analizini yapılabilmesi için, ilk önce eksantrik krank sürücüsünün, krank açısına göre hareketini ifade eden kinematik denklemler belirlendi. Dönen ve gidip gelme hareketi yapan kütleler ve bunların sisteme olan atalet etkileri analiz edildi. Mafsallarda meydana gelen kuvvetler krank açısına göre hesaplanıp, kritik bazı parçaların yüklenme koşulları belirlendi. Hesaplanan kuvvetler sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak, kritik bazı parçalara dinamik olarak yüklenip, bir çevrim için gerilme koşullarının değişimi incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A dosing pump is a positive displacement pump which can adjust the flow rate of process fluid by changing its deplacement. In this study, general properties of diapragm dosing pumps are inspected. In addition to this, a dosing pump, which adjusts its deplacement by changing eccentric crank drive eccentricity, is mechanically analysed. To analyse the system mechanically, firstly the kinematic equations,which states the motion of eccentric crank drive according to crank angle, are determined. Rotating and reciprocating masses and their inertial affects on the system are analysed. The resultant forces on joints are calculated versus crank angle and loading conditions of some critical components are determined. Calculated forces are dynamically applied on some critical components and the variation of stress conditions for one cycle is analysed by using finite element method.