N,N-dietanolamin bağlı tiyoksanton türevinin sentezi ve polimerizasyonunun incelenmesi
Synthesis and polymerization of N,N-diethanolamine linked thioxanthone derivative
- Tez No: 168447
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NERGİS ARSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fotobaşlatıcı, serbest radikal polimerizasyonu, TX-DA, monomer, akrilat. ıx, Photoinitiator, free radical polymerization, singlet life time, TX-DA, monomer, acrylate
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET 3-[Bis-(2-hidroksi-etil)-amino]-propiyonik asit 9-oxo -9-H-tiyokzenten-2-metil esteri (TX- DA) yeni bir fotobaşlatıcı olarak sentezlendi ve spektroskopik ve kromotografik yöntemlerle karakterize edildi. Fotopolimerizasyon deneyleri MMA monomeriyle herhangi bir H verici olmaksızın, orta basınçlı civa lambası kullanılarak gerçekleştirildi. TX-DA üzerinde hem tioksanton başlatıcısının, hem de H verici tersiyer amin grubunu barındıran tek bileşenli bir sistemdir. Çok fonksiyonlu bir akrilat olan trimetilolpropantriakrilat (TMPTA)' m foto polimerizasyonunu TX-DA beraberinde orta basınçlı civa lambası kullanılarak gerçekleştirildi ve eş zamanlı FT-IR spektrofotometresi ile izlendi. TX-DA' nın beyazlaşma deneyleri ayrıca gerçekleştirilmiş ve 990 saniyelik aydınlatma sonucunda fotobaşlatıcının büyük bir kısmının harcandığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 3-[Bis-(2-hydroxy-ethyl)-amino]-propionic acid 9-oxo -9-H-tiyoxanthen-2-ylm ethyl ester was synthesized as a new photoinitiator and characterized by both spectroscopic and chromatographic methods. Photopolymerization experiments were carried out for methylmethacrylate (MMA) monomer in the abscence of any hydrogen donor by using of medium pressure mercury lamp. TX-DA is the one component system that has both thioxanthone chromophore group and hydrogen donor tersier amin group. Polymerization of trimethylolpropanetriacrylate as a multifunctional acrylate in the presence of TX-DA were performed by using of medium pressure mercury lamp and followed by RT- IR. Photobleaching experiments of TX-DA were also performed and photoinitiator totaly bleached during 990 seconds of irradiation.