Klorheksidin HCI-lidokain HCI ve triprolidin HCI-psödoefedrin HCI karışımlarının kısmi en küçük kareler spektrofotometrik kalibrasyon yöntemiyle tayini
Simultaneous determination of chlorhexidine HCI-likokaine HCI and triprolidine HCI-psödoephedrine HCI by using partial least-squares multivariate spectrophotometric method
- Tez No: 168446
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL KUNT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Klorheksidin HC1, lidokain HC1, triprolidin HC1, psödoefedrin HC1, çoklu kalibrasyon, miktar tayini, PLS, türev spektrofotomektrik yöntem. vııı, Chlorhexidine HC1, lidoeaine HC1, triprolidine HC1, psödoephedrine HC1, multivariate calibration, determination, PLS, derivative spectrophotometric method. IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Antiseptik jel formülasyonunda klorheksidin hidroklorür (CLH) ve lidokain hidroklorür (LİH) ve antigribal tablet foraıülasyonunda triprolidin hidroklorür (TRP) ve psödoefedrin hidroklorür (PSE)'ün bir arada tayini için kısmi en küçük kareler spektrofotometrik kalibrasyon yöntemi (PLS) geliştirildi. CLH ve LİH'in PLS yöntemiyle analizi için üç seviyeli tam deneysel tasarıma göre kalibrasyon tablosu oluşturuldu ve metodun kurulması için 9 adet örnek hazırlandı. Bu tasarımda, CLH için 5, 6, 7 ug mL "' ' LİH için 220, 240, 260 ug mL _1 seviyeleri seçildi ve çözeltiler metanol:su:formik asit (16:3:1)' te hazırlandı. 240-310 nm arasında 5'er nm aralıklarla absorpsiyonları ölçüldü. Jel örnekleri ise metanol:su:formik asit (16:3:1)' te çözülerek hazırlandı ve absorpsiyonlaı kalibrasyon şartlarında ölçüldü. Farklı konsantrasyonlarda hazırlanan sentetik örneklerde yapılan analizlerde ortalama geri kazanım ( %R ) ve bağıl tahmin hatası (%REP) değerleri sırasıyla, CLH için %99,39 ve %3,33, LÎH için % 100,75 ve %1,52 olarak bulundu. İkinci bir yöntem olarak geliştirilen türev spektrofotometrik yöntemde LİH 2. türev spektrumu kullanılarak 272-276 nm'de, CLH ise 1. türev spektrumu kullanılarak 290 nm'de tayin edildi. Geliştirilen her iki yöntemin sonuçlan, ortalamalar ve tekrarlanabilirlik açısından karşılaştırıldı ve anlamlı bir fark olmadığı görüldü. TRP ve PSE 'nin PLS yöntemiyle analizi için üç seviyeli tam deneysel tasarıma göre kalibrasyon tablosu oluşturuldu ve metodun kurulması için 9 adet örnek hazırlandı. Bu tasarımda TRP için 13,15,17 ug mL _1, PSE için 330,360, 390 ug mL _1 seviyeleri seçildi ve çözeltiler destile suda hazırlandı. 235-315 nm arasında 5'er nm aralıklarla absorpsiyonları ölçüldü. Tablet örnekleri ise suda çözülerek hazırlandı ve absorpsiyonlar kalibrasyon şartlarında ölçüldü. Farklı konsantrasyonlarda hazırlanan sentetik örneklerde yapılan analizlerde ortalama geri kazanım (%R) ve bağıl talimin hatası (%REP) değerleri sırasıyla TRP için % 101,06 ve % 2,8, PSE için %99,05 ve %3,86 olarak bulundu. Geliştirilen yöntem türev spektrofotometrik yöntemle karşılaştırıldı ve elde edilen sonuçlar arasında ortalamalar ve tekrarlanabilirlik açısından anlamlı bir fark olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Partial Least- Squares Multivariate Spectrophotometric Method (PLS) was developed for the simultaneous determination of chlorhexidine HC1 (CLH) and lidoeaine HC1 in anti-septik gel formulations, triprolidine HC1 (TRP) and psödoephedrine (PSE) in anti-gribal tablet formultions. The calibration set for the PLS analysis of CLH and LÎH was generated by using a 3- level full factorial design and 9 samples were used to construct the model. The levels selected for CLH are 5,6,7 ug mL“1 and for LİH are 220, 240, 260 \ig mL”1 in this design. Calibration solutions were prepared in methanol:water:formic acid (16:3:1) and absorbances were recorded between 240-310 nm every 5 nm. Gel samples were prepared by dissolving in methanol: watenformic acid (16:3:1) and absorbances were recorded in the same conditions of calibration setRecovery and relative error of prediction values of synthetic mixtures in different concentrations were found to be %99,38 and 3,3 for CLH, %100.75 and % 1,52 for LIH, respectively. Also, the derivative spectrophotometric method was proposed and in this second method, CLH was analysed at 290 nm, by using 1. derivative spectrophotometric method, LİH was analysed at 272-276 nm, by using 2. derivative spectrophotometric method. The proposed both methods were compared and it was found that there is no significant difference between the mean values and precisions of the obtained results of the two methods. The calibration set for the PLS analysis of TRPand PSE was generated by using a 3 - level full factorial design and 9 samples were used to construct the model. The levels selected for TRP are 13, 15, 17 \xg mL“1 and for PSE are 330,360,390 ug mL”1 in this design. Calibration solutions were prepared in water and absorbances were recorded between 235-315 nm every 5 nm. Tablet samples were prepared by dissolving in water and absorbances were recorded in the same conditions of calibration set. Recovery and relative error of prediction values of synthetic mixtures in different consantration were found to be %101,06 and 2,8 for TRP, % 99,05 and 3,86 for PSE, respectively. The proposed method was compared and it was found that there is no significant difference between the mean values and precisions of the obtained results of the two methods.