1,10-fenantrolin içeren çok dişli ligandların sentezi, metal komplekslerinin incelenmesi
The synthesis of multidentate ligands included 1,10-phenanthroline, investigation of metal complexes
- Tez No: 168457
- Danışmanlar: PROF.DR. ULVİ AVCIATA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fenantrolin, schiff bazı, salisil aldehit, stearik asit, kompleks. vııı, Phenanthroline, schiff base, salicylaldehyde, stearic acid, complex. IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Schiff bazları, iyi biyolojik aktivite göstermeleri ve geçiş metalleri ile stabil kompleksler oluşturmaları nedeniyle şelat ajanları olarak kullanıldıkları için büyük bir öneme sahiptirler. o-Diamin ve salisil aldehit türevlerinden Schiff-bazının sentezi bunlardan bazılarının karmaşık biyolojik sistemlerdeki oksijen taşıma özelliği bir çok çalışmaya konu olmuştur. Cu(II), Ni(II), Co(II) ve Pd(II) gibi farklı merkezi metal atomları içeren Schiff baz kompleksleri değişik sterik etkileri, yapılan ve koordinasyon kimyasının anlaşılmasmdaki önemli rolleri nedeni ile çok fazla çalışılmıştır. Çalışmamızda önce, 1,10-fenantrolinin dumanlı nitrik ve sülfürik (oleum) asit ile nitrolanma reaksiyonundan 5-nitro-l,10-fenantrolin (NF) elde edilmiş. Sonra sırası ile 5-nitro-l,10- fenantrolinin hidroksilamin hidroklorürle indirgenmesinden 5-nitro-6-amino-l,10-fenantrolin (NAF), NAF nin hidrazin hidrat ve Pd/aktif karbon katalizörlüğünde indirgenerek 5,6-diarnino-l,10-fenantrolin (D AF), DAF ve salisil aldehitin etanollü ortamda kondenzasyon reaksiyonundan 5,6-bis(salisüidenimino)-l,10-fenantrolin sentezlenmiştir. Sonra bu çalışmada, % 58 verimle 2-(6-((E)-l-(2-heptadesilkarboniloksifenil)metilidenamino)[l,10] fenantrolm-5-iliminometil)fenil stearat (FS) isimli yeni bir Schiff bazı sentezlenmiştir. Bu Schiff bazı 5,6-bis(salisilidenimino)-i,10-fenantrolin ile stearik asidin reaksiyonu sonucu sentezlenmiştir. Sentezlenen Schiff bazı ligandının % 23 verimle Cu(I), % 22 verimle Cu(II), % 20 verimle Ni(II), % 23 verimle Co(II) kompleksleri elde edilmiştir. Bu çalışmada imin gruplarına ve konjuge karbon atomlarına sahip, sentezlenen Schiff bazı ligandının fluoresans özelliği tespit edilmiştir. Emisyon piki 451 nm olarak bulunmuştur. Daha sonra ligand ve Cu(II), Co(H), Ni(II) kompleksleri potansiyometrik olarak çalışılmıştır. Ligandın protonasyon sabitleri ve tüm oluşum sabitleri TrfFrr programı kullanılarak potansiyometrik veriden hesaplanmıştır. Sentezlenen yeni bileşikler FTTR, UV, ^-NMR (DMSO), LC-MS ile incelenmiş ve karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Schiff bases have been great importance since they are used as chelateing agents because of stable complexes with transitions metals and have shown good biological activity. Synthesis of Schiff-bases from derivatives o-diamines and salicylaldehydes and oxygen-carrying properties of some of these in complicated biological systems have been subjected many of studies. Schiff base complexes containing different central metal atom such as Cu(II), Ni(II), Co(II) and Pd(II) have been studied in great detail for their varioust steric effect, structure and their important role in the understanding of coordination chemistry. In our work firstly, 5-nitro-l,10-phenanthroline (NF) was synthesised from the nitrogenation reaction of the 1,10- phenanthroline with fuming nitric acid and sulphuric acid (oleum). Then orderly, from the reduction reaction of 5-nitro-l,10-phenanthroline with hydroxylamine hydrochloride, 5-nitro-6-amino-l,10-phenanthroline (NAF), from the reduction of NAF with hydrazine hydrate and Pd/Activated C catalyst, 5,6-diamino-l,10-phenanthroline (DAF), from condensation reaction of DAF with salicylaldehyde in ethanol, 5,6-bis(salisilideneimino)- 1,10- phenanthroline were synthesised. After in this work, a new Schiff base ligand called 2-(6-((E)-l-(2-heptadecylcarbonyloxyphenyl)methylideneamino) [1,10] phenanthrolin-5-yl- iminomethyl)phenyl stearate (FS) with yield % 58 was synthesised. This Schiff base was synthesised from reaction of 5,6-bis(salisilideneimino)-l,10- phenanthroline with stearic acid. After the complexes of the synthesised Schiff base ligand with yield 23% Cu (I), 22% Cu(II), 20% Ni(II) and 23 % Co(II) were obtained. In this work, we report the fluorescence property of synthesised Schiff base ligand which has got conjugated carbon atoms and imine groups. The emission peak has been founded 451 nm. This ligand and Cu(II), Co(II), Ni(II) complexes of ligand have been studied potantiometrically. Protonation constants of the ligand and over all formation constants have been calculated from potantiometric data using the program TITFIT. Synthesised new components have been investigated and characterized by FT-IR, UV, 'H-NMR (DMSO), LC- MS.