İstanbul'daki bir turizm tesisinin iklimlendirme tesisatının termoekonomik analizi
Thermoeconomic analysis of an air conditioning plant for a tourism building in İstanbul
  1. Tez No: 168456
  2. Yazar: ONUR ODYAKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DÜRİYE BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İklimlendirme sistemi, iklim, kimyasal reaksiyon, ekserji, termoekonomik analiz, Air conditioning system, climatic data, chemical reaction, exergy, thermoeconomic analysis. XI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET İstanbul'daki örnek bir turizm tesisinin iklimlendirme sistemlerine yaz ve kış sezonları için termoekonomik analiz metodu uygulanarak, tesisattaki sıcak su kazanı, su soğutma gurubu ve klima santrallerinin termoekonomik analizi ve değerlendirmesi yapılmıştır. Isıtma ve soğutma tesisatları birbirlerinden bağımsız olarak incelenmiştir. Analizin daha rahat anlaşılması için başta genel termodinamik tanımlan, bağıntıları ve psikrometri özetlenmiştir. Kazandaki yanma olayının analizi için kimyasal reaksiyonların termodinamik bağıntıları ve tanımlamaları yazılmıştır. Tersinir iş ve tersinmezlik, standart çevre tanımlamaları yapılmış ve ekserji analizi için, ekserji ve ekserji komponentleri, ekserji kaybı ve yıkımı terimleri açıklanmıştır. Ayrıca ekserji maliyeti hesaplama metodu, bağıntılarıyla özetlenerek anlatılmıştır. Uygulama bölümünde meteorolojik değerlendirme yapılarak, ısıtma ve soğutma sistemleri için DMİ, ASHRAE ve TS825'in iklim verilerinden derlenen hava sıcaklığı ve güneş radyasyonu değerleriyle sezonluk ortalama sıcaklık kabulü için yorumlar yapılmıştır. Bu değerler ışığında, sistemlerin enerji yükü hesaplama metotları anlatılmıştır. İklim verileri, standart çevre kabulü ve ekserji kayıplarının ilişkisi vurgulanmıştır. Tesisattaki sürekli akışlı açık sistemlerin belirlenen noktalarındaki enerji ve ekserji akıları hesaplanarak enerji dengeleri ardından da ekserji dengeleri kurulmuştur. Buradan incelenen sistem bileşenleri ve sistem geneli için ekserji kayıpları hesaplanmıştır. Ardından akımların birim ekserji maliyetleri bulunarak, kazan, su soğutma gurubu ve klima santrallerinin ekserji kayıplarının maliyetleri ile tablolar oluşturulmuştur. Soğutma çevrimi, psikrometrik prosesler ve ortalama güneş radyasyonu tespiti hesaplamalarında bilgisayar yazılımlarından faydalanılmıştır. Son olarak, iklimlendirme sistemlerinin ekserji kayıpları ve ekserji maliyetleri bakımından değerlendirilmesi yapılarak, sistem komponentleri arasında karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thermoeconomic analysis and evaluation have been made on hot water boiler, air cooled water chiller and air handling units by applying the thermoeconomic methods on the air conditioning systems of a typical tourism building in Istanbul. The heating and the cooling plants have been studied independently. In order to make the analysis more understandable, firstly general thermodynamic definitions, equations and psychometrics have been summarized. Equations and definitions for the chemical reactions have been written for the combustion reaction at the boiler. Reversible work, irreversibility and standard environment definitions have been clarified and exergy, exergy component, exergy lose and exergy destruction terms for the exergy analysis have been explained. Besides, the calculation method of exergy cost has been summarized. A meteorological evaluation has been done at the application chapter to comment on the acceptances for the outside temperatures and solar radiation values gained from DMI, ASHRAE and TS825's climatic data. Methods for the energy load calculations for the systems have been explained by the aid of these climatic data. Energy and exergy flows have been calculated for the specific locations on the continuous flow open systems at the plants to form the exergy and energy equalities. Then, the exergy loses have been found for the each system component and for the whole plant. Afterwards, unit costs of the exergy loses have been calculated for forming the tables containing exergy loses of the boiler, water chiller and air handling units. Specific computer softwares have been used for the refrigeration cycle, psychometric processes and average solar radiation calculations. Finally, a comparison has been made between the system components by evaluating the exergy loses and exergy costs of the air conditioning systems.