TCP/IP protokolünde aktif bağlantıların farklı katmanlar arasında geçiş sırasında korunması ve sürdürülmesine yönelik bir sistemin tasarlanması ve gerçeklenmesi
Design and implementation of a system to maintain active sessions between transitions of different physical layers in TCP/IP protocol
- Tez No: 168465
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKHAN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Mobil İP, Arabirim Durum Kontrol, Kullanıcı Öncelikleri, Mobilite Yönetimi vııı, Mobile IP, Interface Detection, User Policy, User device priorities, Mobility Management IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Telsiz ve mobil iletişim, hareketli cihazlarda EP datagramlarının saydam bir şekilde yönlendirilmesini sağlamaktadır. Mobil cihazların yaygınlaşması ile farklı arabirimler ile bağlantının bu cihazlar üzerinden kurulabilmesi bu ihtiyacı belirginleştirmiştir. Farklı fiziksel katmanlardaki bağlantıların korunması ve sürdürülmesi, makro düzeyde bir mobilite problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu problemin çözümünde temel TCP/IP protokolünün özellikleri ve TCP/IP paket yapısı üzerinden Mobil İP yapışma duyulan ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Mobil cihazlarda sürekli olarak Internet bağlantı noktasının arabirimler arasında değişimi ile oluşan problemler tanımlanmış ve bunun için çözümler geliştirilmiştir. Mobil İP protokolünde birden çok arabirim kullanılması ile arabirimler arasındaki geçişin (vertical handover) gerçekleştirilmesi kullanıcı tarafından tanımlanan cihaz önceliklerine göre yapılmıştır. Test platformunda yabancı acente (Foreign Agent) kullanılmamıştır. Mobil cihazın doğrudan yerel acenteye (Home Agent) bağlanması sağlanarak iletişimini yerel acente üzerinden tünellenen paketler ile sürdürmesi sağlanmıştır. Farklı arabirimler arasında geçiş işlemi, arabirimlerden alman detaylı durum bilgisi ile kullanıcının belirlediği öncelik bilgisi ile birlikte kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde sistemin kullanıcı tercihlerine bağlı olarak otomatik çalışması sağlanmıştır. TCP/IP protokolünde aktif bağlantıların farklı fiziksel katmanlar arasında geçiş sırasında korunması ve sürdürülmesi sağlanmıştır. Bu sayede kullanıcının belirleyeceği önceliğe sahip arabirimler arasında geçişin otomatik olması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mobile communication makes IP datagrams transparently routable in mobile systems. Today, demand of users for being reachable everywhere and any time has increased. This introduces high requirements for the future Internet technology to support user mobility. The purpose of this study is to design and implement a system that protects and keeps active sessions between transitions of different physical layers in TCP/IP protocol. With this study, it is possible to switch transparently between wireless LAN, ethernet and dial-up connections according user-configured policies. To provide connection transitions on different physical layers, we used Mobile IP protocol stack. Four different open-source Mobile IP implementations are compared and HUT (Helsinki University of Technology) Dynamics Mobile IP implementation was choosen. With the modifications to mobile node module implementation, transparent switching between interfaces are achieved. We preferred using a co-located care-of address in our testbed. In this mode, a mobile host has the maximum flexibility for acting as a host virtually attached to its home network without the need of a foreign agent. It is assumed that mobile node is going to tunnel its outgoing and incoming packets to HA. Interface priorities and detailed device status information are combined in order to make a handover decision between different interfaces. This achieves automatic handovers with user designed policies.