4x2 ve 4x4 tahrikli olarak üretilen askeri personel jiplerinde titreşimlerin analizi
Vibration analysis of 4x2 and 4x4 wheel manufactured military personnel jeeps
  1. Tez No: 168466
  2. Yazar: CİHAN HAZİNEDAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAHMİ GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süspansiyon sistemleri, aktif süspansiyon, taşıt titreşimleri, PID kontrol xı, Suspension systems, active suspension, vehicle vibrations, PID control Xll
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Taşıt titreşimleri, taşıtlarda hız, konfor ve ömrü etkilediğinden istenilmeyen fiziksel olaylardır. Bu tez çalışmasında, titreşimlerin 4x2 ve 4x4 olarak üretilen askeri jipteki yolcular ve jip üzerindeki etkileri incelenmiştir. Askeri jipin modellenmesi aşamasında üç farklı aşama uygulanmıştır. Temel olması açısından öncelikle üç serbestlik dereceli çeyrek jip modeli, sonra sırasıyla yedi ve dokuz serbestlik dereceli tam jip modelleri oluşturulmuştur. Oluşturulan bu modellere, PID kontrol yöntemi uygulanarak titreşimlerin azaltılmasına ve seyir konforunun arttırılmasına çalışılmıştır. Titreşim analizinin yapılmasında jip gövdesinin, akslarının, sürücü ve yolcu koltuklarının kütleleri, gövde atalet momentleri, süspansiyon elemanlarının özellikleri, lastik tekerlekler, yol fonksiyonu ve jipin hızı gibi faktörler dikkate alınmıştır. Matematiksel modellerin simülasyonlar bilgisayar yardımıyla, Matlab 6.5 paket programı ve Simulink modülü kullanılarak yapılmıştır. Simülasyonlar, yedi ve dokuz serbestlik dereceli modeller için yüksüz, yüklü ve aşın yüklü durumlarda jipin engele düz ve çapraz girmesi durumları için gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar irdelenmiştir. Seyir konforunun arttırılması ile ilgili çalışmalara geçilmeden önce, günümüzde kullanılan taşıt süspansiyonları ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Aktif süspansiyonun özellikleri anlatılmıştır. PID kontrol yönteminden kısaca bahsedildikten sonra jipin modellenmesi ve sonuçların irdelenmesine geçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Xll ABSTRACT Vehice vibrations causes affects on vehicle speed, comfort and vehicle life. By means of this vehicle vibrations are undesirable. Here effects of these vehicle vibrations on passengers and on the vehicle in a 4x2 and 4x4 wheel manufactured military jeep has been inspected. Three different steps has been applied for the modeling of the jeep. Firstly a basic three degree of freedom quarter jeep model then a seven and a nine degree of full jeep model has been constructed. PID control method has been applied to these models and jeep vibrations have been tried to reduce in order to increase driving comfort. For analysing the vibrations masses of jeep chassis, axles, passenger and driver seat, chassis inertia moments, the specification of suspension elements, rubber wheels, road function and speed of jeep were considered. Mathematical models have been simulated using Matlab 6.5 and Simulink module. Simulations for the seven and nine degree of freedom models have been made for unloaded, loaded and over loaded models while going on to step straight and one wheel after another and the results have been inspected. Before getting into the studies about increasing driving comfort. A brief information about the suspension systems used on vehicles nowadays has been given. Characteristics of active suspensions have been mentioned. After giving a brief explanation about PID control method, jeep models have been constructed and the results have been inspected.