Sistematik konstrüksiyonda genetik algoritmaların kullanılması
Systematic design using genetic algorithms
- Tez No: 168479
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA BOZACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sistematik tasarım, yapısal optimizasyon, tasarım optimizasyonu, genetik algoritma, Systematic design, structural optimization, design optimization
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Endüstrideki gelişmeler ve rekabet ortamı, mühendisliğin birçok alanım barındıran çok daha karmaşık ürünler ortaya çıkarmak zorunluluğunu doğurmuştur. Aynı zamanda, ürünler pazara en kısa sürede çıkmalı, bunun için tasarım süreci verimli kullanılmalı. Bunun yanında kalite için imalatçılar sürekli baskı altında kalır. Bütün bunların yanında karmaşık bir ürünü en kısa sürede ve kaliteli bir şekilde piyasaya çıkartırken en rekabetçi fiyat ile sunmanız gerekmektedir. Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu durum göz önüne alınırsa piyasalardaki rekabetin her geçen gün artığı ve kar pay sürekli düştüğü görülebilir. Bu durumda rekabeti sürdürebilmek için maliyetleri en alt seviyede tutmak, kaliteye önem vermek ve ürünü kısa sürede piyasaya sürmek gerekmektedir. Bu üç temel olguyu sağlayabilmek tasarım ve üretim süreçlerini dikkatlice planlamak ve kontrol altında tutmakla mümkün olacaktır. Tasarım ve üretim teknolojilerindeki gelişmeleri yakından takip etmek eskisinden daha önemli hale gelmiştir. Teknoloji olarak yerimizde saymak gerilemek ile aynı anlama gelmektedir. Bu çalışmada yukarıda belirtilen olgulardan tasarım sürecinin planlanması ve ürünlerin tasarım sürecinde isteklere en uygun (optimum) olarak ortaya çıkması amacıyla izlenmesi gerek yollara değinilmiştir. Tasarım sürecinin planlanmasında bu sürenin en verimli şekilde kullanılması amaçlandığı gibi tasarım optimizasyonunda da en uygun tasarımın bulunması gerekmektedir. Çalışmanın içeriğinde tasarım olgusunun tanımlanması yapılmış, tasarım sürecinde kullanılabilecek metotlardan biri olan Sistematik Tasarım yöntemi işlenmiştir. Daha sonra, sırasıyla yapısal ve tasarım optimizasyonu hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Son yıllarda optimizasyonda kullanılmaya başlanan sezgisel (stochastic) yöntemler hakkında genel bilgi verildikten sonra bunlardan genetik algoritma daha ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ve son olarak ta MATLAB programının genetik algoritma aracını kullanılarak, genetik algoritmanın mekanik tasarım optimizasyonunda kullanılması ile ilgili örnek çözümler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Changes in the Industrial area and the competition enviroment has caused to many differentiation in the products. The design process must be used more efficently to fullfill the market demands. To sustain competitive advantages and the low production costs in the market design engineers are under the great pressure to improve their product and to cut the cost in order to come up with a profitable products. Design engineer's first job is to improve the quality of the product while gaining market share and increase profit margins with their products. To improve these three (Market Share, Contribution Margin, Improving Quality Of the Product) criteria is only possible with the real planning process during the Design and the Production.The advances in the design & production process play a key role in the industry therefore design engineer must be aware of the those changes in order to develop products. In this paper we mentioned the Planning of the Design Process in order to find the optimum solutions. In this process we have to plan not only the Design Process efficiently, but also we have to consider design optimitization as well. This paper included the definition of the Design Process and one of the method to follow ' Systematic Design Method'. Later on in this paper you can find the general studies about Structural Optimization and Design Optimization.This paper mentioned one of the new method in the optimization 'stochastic method'. Main focus of the this study is the Genetic Algorithm and revised thorougly in this paper.The MATLAB software has been used to prepare the examples of the Genetic Algorithm problem applied to Mechanical Design Optimization solutions.