Akışkan yataklı yakıcılarda iki fazlı akışın ve yanmanın modellenmesi
Modelling of the combustion and the fluidizied bed with two phased flow
  1. Tez No: 168480
  2. Yazar: NECMİYE SEVİ TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN HEPERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akışkan yatak, matematiksel modelleme, yanma, uçucu madde, yanma kinetiği. xı, Fluidized bed, mathematical modeling, combustion, volatile matter, kinetic combustion. Xll
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Linyitlerimizin, yüksek uçucu madde, yüksek kükürt içeriği, yüksek kül içeriği ve düşük ısıl kapasiteye sahip olması yakılacağı sistem tasarımında bazı sorunlara neden olmaktadır. Karşılaşılacak sorunların en düşük olacağı sistem akışkan yatak tasarımlarıdır. SO2 yayınım miktarı yatağa kireçtaşı veya dolamit ilave edilerek kolayca ve etkili bir şekilde kontrol edilebilmektedir. Düşük kaliteli linyitlerin toplam enerjisinin %50 'ye yakım uçucu maddeden kaynaklanır. Uçucu madde yanması hem aktif hem de serbest bölgede gerçekleşebilir. Bu da ısı değiştirici yüzeylerin yerleşim yerini etkiler. Bu çalışmada yatak yüksekliğine bağlı olarak sıcaklık dağılımı ve uçucu madde çıkışının fonksiyonları ve kinetik halde yanma modellenmiş olup ısı transferleri ve entalpi değişimleri de hesaplanmışta.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Turkish lignites contain high volatile matter, high sulphur, and high ash and have low calorific values which cause several problems in the design of combustion systems. One of the best technologies available to minimize these existing difficulties is the fluidized bed combustion system. The quantity of SO2 diffusion can be controlled in an easy and effective way by adding limestone or dolomite particles into the bed. Almost the 50% of the low quality lignites' energy comes from its volatile content. The combustion of the volatile matter can occur both in the free-zone and in the active zone. Therefore it effects the selection of the location of the heat exchange surfaces. In this study, a mathematical model has been developed which accounts for the heat transfer and enthalpy exchange with the dispersion of heat, the function of total volatile matter, and the kinetics of combustion.