Çift etkili LiBr-H2O akışkanlı absorpsiyonlu soğutma sisteminde termodinamiksel büyüklüklerin sistem performansına etkileri
Effect of thermodynamical quantities of any double-effect absorption system operating by means of double fluid, LiBr-water on system performance
  1. Tez No: 168481
  2. Yazar: CAFER SOLUM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OLCAY KINCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Absorpsiyon soğutma sistemi, LiBr-su akışkanlı çift etkili absorpsiyon soğutma sistemi, absorpsiyon soğutma sisteminin performansı, Absorption cooling system, double-effect absorption cooling system with LiBr- water, performance of coefficient for absorption cooling system. XI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Son yıllarda yaşanan enerji darboğazı nedeniyle absorpsiyonlu soğutma sistemleri yeniden önem kazanmış ve birçok klima uygulamalarında kullanılmaya başlanmıştır. Ucuz bir enerji kaynağı bulunduğunda bu sistemlerin işletmeleri düşük maliyetlerde kalmaktadır. Bu çalışmada LiBr-su akışkan çiftiyle çalışan bir çift etkili absorpsiyon soğutma sisteminin termodinamiksel büyüklüklerinin sistem performansına etkileri incelenmiştir. Sistem elemanlarının sıcaklık ve basınçları değiştirilerek, sistemin COP'si ölçülmüştür. Bu çalışmada, bir mühendislik programı kullanılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki çift etkili böyle bir absorpsiyon soğutma sisteminde basınç ve sıcaklıklar son derece hassas düzenlemeler gerektirmektedir. Bu nedenle fazla bir çalışma aralığı bulunmamaktadır. Elde edilen sonuçlar grafiklerle detaylı olarak açıklanmıştır. Genelde tek etkili absorpsiyon soğutma sistemlerinde, sistem performansı Fin üzerine çıkamaz. Bu sistemde ise, COP'nin 1 'in üzerine çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Absorption cooling system has been taken seriously again and started to be used on many air conditioning applications due to energy bottleneck experienced recently. When any cheap source of energy has been discovered running costs of such systems would come out low. In this study, effect of thermodynamical quantities of any double-effect absorption system operating by means of double fluid, LiBr- water on system performance, were examined. COP of the system was measured by changing temperatures and pressures of system parts. In this work, an engineering program was used. The results revealed that pressures and temperatures in such a double-effect absorption system were required rather sensitive/exact setups. For this reason, operating range isn't too wide. Obtained results are described in detail on diagrams. The system performance often cannot exceed 1 on a single-effect absorption cooling system. The performance of this system was seen to go over one.