Eğimli çatılarda havalandırma
Ventilation in steep sloped roofs
- Tez No: 168495
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERKAN AVLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Eğimli çatılar, doğal havalandırma, nem, saçak, mahya. vııı, Steep sloped roofs, natural ventilation, moisture, soffit, ridge. IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Türkiye'de gerek iklimsel etkenler, gerek geleneksel yapım teknolojileri nedeniyle eğimli çatılar teras çatılara göre daha fazla kullanım alanı bulmaktadır. Fakat havalandırmanın eksikliği, eğimli çatılarda birçok sorunla karşılaşılmasına yol açmaktadır. Bu çalışmada eğimli çatı kesitinde veya boşluğunda etkin ve dengeli bir hava dolaşımının olmamasının, havalandırmanın zamanla etkisini kaybetmesinin ve havalandırma uygulamasında yanlış ürünlerin seçilmesinin ürün israfına neden olarak yapının kullanım maliyetini büyük ölçüde yükselttiği saptanmıştır. Eğimli çatılardan yüksek oranda verim alınabilmesi için çatı strüktürü, yalıtımı ve havalandırmasıyla bir bütün olarak düşünülmelidir. Havasızlık, her mevsim için çatı sistemini zorlayan önemli bir etkendir. Çatı katmanlarının havalandırılması özellikle biriken nemin ve sıcak havanın çatı boşluğundan ve kullanılan ürünlerden uzaklaştırılmasında çok önemlidir. Bu nedenle çatı saçaktan mahyaya doğru yeterli derecede, dengeli ve doğal yollardan havalandırılmalı ve günümüzde yeni kullanılmaya başlanan su geçişini engelleyip, su buharı geçişine izin veren ürünler verimli olarak kullanılmalıdır. Çalışma doğrultusunda, uygun çatı ayrıntısı ve ürünleriyle yapılacak etkin bir havalandırmanın çatılarda oluşabilecek birçok sorunun oluşmasını engelleyip, kullanıcı sağlığı ve ülke ekonomisinin zarar görmesi gibi olumsuzlukların önlenebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Due to climatic effects and construction technologies, steep sloped roofs are more widely used than flat roofs in Turkey. But lack of ventilation cause many problems in steep sloped roofs. In this thesis, it has been determined that some factors such as not having the effective, adequate, balanced air flow within the roof and attic, loosing the effectiveness of vent system by the time, choosing wrong materials in ventilation would cause waste of materials and therefore the building maintenance cost would increase. Insulation, underlayment and ventilation should be thought together with roofs in order to reach high performance. Lack of ventilation negatively affects roof structure at all seasons of the year. Ventilation of the roof and attic is important especially for removing moisture and solar heat from roof cavities, structural members, roofing materials and insulation. For this reason there should be balanced natural ventilation from the soffit to the ridge. Beside this, new developed underlayments; eliminating water penetration and allowing transports water vapour; should be used effectively. In this thesis, it has been showed that effective roof ventilation with proper roof details and materials would prevent occurrence of many problems and also prevent some negative effects like user health problems and economical problems.