Turizm amaçlı yapıların iklimle dengeli tasarım kapsamında soğutma yükü açısından değerlendirilmesi (Kuşadası örneği)
Evolution of tourism buildings in terms of design with climate and cooling load (an example Kuşadası)
- Tez No: 168496
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLAY ZORER GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Turizm yapıları, soğutma yükü, iklimle dengeli tasarım, Tourism buildings, cooling load, design with climate. XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yapılarda, enerji kaynaklarının tükenme olasılığı ve bu kaynakların tüketilmesinden kaynaklanan çevre kirliliğindeki artış gibi nedenlerden dolayı, enerji harcamalarının minimum düzeyde tutularak ısısal konforun sağlanması gerekmektedir. Bu da iklimsel verilerin doğru değerlendirilip tasarıma aktarılmasıyla mümkün olmaktadır. Bu çalışmada otel planlamalarında en çok kullanılan plan tipleri belirlenerek, bu tiplerin yaz aylarında soğutma yükü açısından bir karşılaştırılmasının yapılması amaçlanmıştır. Örnek olarak Kuşadası ilçesi seçilip, ileride burada yapılacak çalışmalar için bir öneri oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çalışmanın ilk bölümlerinde genel olarak iklim tanımı ve iklim öğeleri, Kuşadası'nın iklim özellikleri ve bunların incelenmesi ile turizm yapıları ve çeşitleri anlatılmıştır. Soğutma yükü tanımı, bileşenleri ve hesaplama yöntemleriyle Kuşadası'nın iklim özelliklerine göre otel yapılarının soğutma yükü açısından değerlendirilmesi ise 4. ve 5. bölümlerde aktarılmıştır. Soğutma yüklerinin hesaplanması, admittance yöntemini kullanan Ecotect programı v 5.2 sürümü ile yapılmış, tüm veriler ve sonuçlar bu program yardımıyla elde edilmiştir. Seçilen plan tiplerinin değerlendirilmesi sonucunda yaz aylarındaki toplam soğutma yükü ihtiyacı açısından en iyiden en kötüye doğru bir sıralama yapılmış ve sonuçlar ortaya konmuştur. Sonuç bölümünde de çalışmanın amacı, bu amaca yönelik olarak yapılan araştırmalar ve değerlendirmelerle bağlantılı olarak çıkarılan sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the buildings, it is necessary to have the energy spending in its minimum level and provide the thermal comfort, because of the reasons such as the consuming probability of the energy resources and the rise of the environmental pollution derived from these resources. This could be materialized by evaluating the climatic data correctly and transferred to the design. In the study, it is aimed to define the most-used plan types in hotel-planning, compare these types according to cooling load in summer. As an example, Kuşadası is chosen in order to form a proposal for the studies which will take place in Kuşadası, in the future. In the first parts of this study, the general definition of climate, the elements of climate, the climatic characteristics of Kuşadası and the tourism buildings and types by investigating these, are taught. The definition of cooling load, its components and the evaluating of the hotel buildings in case of the cooling load, according to the climatic characteristics of Kuşadası, with the calculation methods are given in the fourth and fifth parts. The calculation of the cooling load is done by the software Ecotect v 5.2, which uses admittance method; all the data and results are gained by the help of this program. After the evaluating the chosen plan types, a listing in order from the best to the worst, according to the total need of cooling load is made and the results are introduced. In the final part, the aim of the study, the results are given in relation to the investigations and the evaluations.