Eğimli çatılarda yalıtım sorunları ve çözüm önerileri
Insulation problems in slope roofs and solution suggestions
  1. Tez No: 238198
  2. Yazar: DİLŞAD SERDAROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN AVLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çatı, eğimli çatı, yalıtım, su yalıtımı, ısı yalıtımı, çatı kaplaması, roof, sloping roofs, insulation, water insulation, thermal insulation, roof covering
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Yapıların en üst bölümünde yer alarak son katta bitişini sağlayan çatı, bilindiği gibi dış ortam koşullarından en çok etkilenen ve yapı karakteristiğinin de önemli bir parçasını oluşturan yapı elemanıdır. Bu nedenle çatılar, bir yandan dış ve iç ortamdan gelebilecek olumsuz etkenlere karşı dayanıklılık ve geçirimsizlik gibi özellikler gösterirken, diğer yandan yapı bütününde görsel konforu bozmayacak özelliklere sahip olmalıdır. Bir çatının bu görevleri yerine getirebilmesi de, tasarım aşamasından uygulama aşamasına kadar iyi bir şekilde detaylandırılması, ürün seçiminin ve işçiliğin doğru yapılması ile mümkün olmaktadır. Öte yandan, çatıdaki ısı, su ve diğer yalıtımların tam ve doğru olarak yapılması, gerek kullanıcı ve yapı sağlığının korunması, gerekse çevrede olumsuz etkilerin oluşmaması açısından büyük önem taşımaktadır.Günümüzde gelişen ürün teknolojileri ile birlikte çatılarda kullanılan su ve ısı yalıtım ürünlerinin çeşitliliğinin artması, kaplama türüne göre farklı yalıtım ürünü ve uygulama yöntemi seçme olanaklarını sağlamıştır. Buna bağlı olarak da, kaplama ile yalıtım ürünlerinin birleşimlerinde özel ayrıntılar geliştirilmiştir. Tüm bunlara karşın doğru ürün seçilmemesi ve uygulama yöntemi konusundaki bilgi eksiklikleri nedeniyle oluşan sorunlar, zaman içinde yapıda çeşitli şekillerde kendini göstermektedir. Yapılarda çeşitli şekillerde ortaya çıkan bu sorunlar ise uygulama ve kullanım maliyetlerinin artmasına, olumsuz sağlık koşullarına, çevre kirliliğine ve enerji kaybına yol açmaktadır.Bu çalışmada; eğimli çatılarda meydana gelen su ve ısı yalıtım sorunları ve çözüm önerileri incelenmektedir. Çalışma içerisinde; eğimli çatılarla ilgili tanımlamalar, tasarım, uygulama ve kullanım aşamalarında meydana gelen yalıtım sorunları ve çözüm önerileri yer almaktadır. Çalışmada, günümüzde gelişen ürün teknolojilerine karşın ürün seçimi, detay çözümü ve uygulama yöntemleri konusunda tasarımcı, uygulayıcı ve kullanıcıların yeterli bilgi, deneyim ve bilince sahip olmadığı, Türkiye'de uygulamaların doğruluğunu denetleyen firmaların bu konudaki eksiklikleri ve tüm bunların insan ve yapı sağlığına, ekonomiye ve çevreye olan olumsuz etkileri anlatılmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
The roof of a building, places on the top and provides coverage, is one of the most important elements of building characteristics and mostly effected from external conditions. Therefore, roof structures shall be water proof and resistant to all kinds of internal or external effects also shall be environmentally conscious. In order to fulfill these functions, the roof shall be effectively designed and managed throughout the construction process. It is important that all necessary insulations as heat, water and others have to be done to eliminate adverse affects to environment and maintain structural integrity.The increase in product diversity about water and heat insulation with the progressing product technologies have led to facility of selection on different insulation product and method of application depending on type of covering which result special details on connections of covering and insulation products. Upon all these, problems arising from a miss choice of products and lack of information on method of application shall be seen within structure in some forms. Such arising different problems in structures led up to increase in cost of application and method of usage, adverse health conditions, environmental pollution and loss of energy.In this study, problems and solutions on water and heat insulation are discussed in slope roofs. In the study, there exist definitions, design, practices and problems and solutions on insulation through usage on slope roofs. It shall tried be stated that designers, executives, and users do not have sufficient knowledge, experience and consciousness on product choice, detailing and method of application in spite of progressing product technologies and also defects of business firms inspecting such applications in Turkey and adverse effects of all these on structural health, economy and environment shall tried to be explained.