Yansıtıcı biçiminin istenen aydınlatma aygıtı ışık yeğinlik eğrisine bağlı olarak belirlenmesi
Determination of the reflector form dependent on wanted luminaire luminous intensity distribution
- Tez No: 168497
- Danışmanlar: DOÇ.DR. LEYLA DOKUZER ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yansıtıcı biçimleri, ışık yeğinlik dağılımı, genel yansıtıcı tasarımı. xıu, Reflector types, luminous intensity distribution, general reflector designing. xiv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
ÖZET İstenen nicelik ve niteliklerde aydınlıkların sağlanabilmesi, lambadan çıkan ışığın biçimlendirilebilmesine bağlıdır. Lamba ışığı, ağırlıklı olarak, amaca uygun olarak oluşturulmuş aydınlatma aygıtlarındaki yansıtıcılarla biçimlendirilebilir. Söz konusu yansıtıcılar içinde önemli bir yer tutan genel yansıtıcılar, belirli bir aygıt ışık yeğinlik eğrisini sağlamak üzere tasarlanırlar. Bu çalışmanın amacı, « genel yansıtıcı tasarımında yararlanılabilecek yaklaşımları açıklamak, birbirleri ile karşılaştırmak, « yansıtıcıyı belirleyen açısal büyüklüklere bağlı olarak hangi koşulda hangi yaklaşımın kolay uygulanabilir olduğunu belirlemek,. farklı biçimlerdeki aygıt ışık yeğinlik eğrilerini sağlayacak yansıtıcı özelliklerini saptamaktır. Belirtilen amaca yönelik yapılan bu çalışma, sekiz ana bölüm ve ekler bölümünden oluşmaktadır. Bölüm 1 ' de, konuya giriş yapılarak, çalışmanın amaç ve kapsamı belirtilmiştir. Bölüm 2' de, aydınlatma aygıtının tanımı yapılmış, aydınlatma düzenlerinde önemli rol oynamasının nedenleri ve özellikleri açıklanmıştır. Bölüm 3' de, aydınlatma aygıtının aydınlatma özellikleri belirtilmiştir. Bölüm 4' te, aydınlatma aygıtının yapım özellikleri konusuna değinilmiş ve aygıt gerecinin ışığı yansıtma-geçirme özellikleri ile aygıtın geometrik özelliklerine ilişkin temel bilgiler verilmiştir. Bölüm 5' de, yansıtıcı biçimleri ele alınarak incelenmiştir. Bölüm 6' da, genel yansıtıcı biçiminin belirlenmesinde yararlanılan dört farklı yaklaşım incelenerek ve ilgili yaklaşımı kullanarak her biri için birer örnek yapılmıştır. Bölüm 7' de, genel yansıtıcı tasarımında yararlanılan her bir yaklaşım, ışığın yansıtıcı yüzeye geliş ve yansıma doğrultusunun aygıt ekseni ile yaptığı açılar arasındaki farklı oran durumlarına göre karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Bölüm 8' de, bölüm T de incelenen, ışığın geliş ve yansıma doğrultulan arasındaki oranın her farklı durumu için seçilen en uygun yaklaşım kullanılarak uygulama örnekleri yapılmıştır. Bölüm 9' da, sonuç olarak, genel yansıtıcı tasarımına ilişkin yaklaşımlar ve hangi koşullarda hangi yaklaşımın daha kolay kullanılabilir olduğu saptanmıştır. Ekler bölümünde ise, ilgili bölümlerde genel yansıtıcı tasarımına ilişkin incelemeler yapılırken, konuyla ilgili geliştirilen destekleyici açıklamalar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Providing the desired light quantity and quality depends on forming the lamp light. Lamp light, especially, can be formed by the reflectors of luminaires which are constituted for the proper purpose. General reflectors which have an important place between reflectors are designed for providing the specific luminous intensity distribution. The aim of this study is, » explaining and comparing the general reflector design methods, e determining the easiest and proper general reflector design method for the proper condition considering the angular relation on the reflector curve contour.. estabilishing the reflector properties which will provide different luminous intensity distributions. This study which is made in mentioned aim, consists of eight main chapters and an appendix. In the first chapter, the introduction topic is presented, the aim and the scope of the study is determined. In the second chapter, the definition of the luminaire is made, the reasons that play important role in the lighting systems and the characteristics of the luminaire are explained. In the third chapter, the lighting properties of the luminaire are explained in detail. In the fourth chapter, the manufacturing of the luminaire and the basic principles about the reflection and the transmission of the luminaire and the geometrical characteristics of the luminaire are mentioned. In the fifth chapter, reflector types are examined. In the sixth chapter, four different methods for general reflector design are revealed and examples of these methods are given step by step. In the seventh, chapter, all general reflector design methods are compared and evaluated by revealing the proportion of incident and reflected ray angles. In the eighth chapter, examples are made by choosing the proper method for the different conditions of the incident and reflected ray angle proportions that are examined in seventh chapter. In nineth chapter, as the conclusion, the easiest and the useful general reflector design methods for the proper conditions are established. In the appendix, supporting explanations which are developped during the study are given.