Kompozit öngerilmeli prefabrike döşemeler (öngerilme donatısı-yük-açıklık ilişkileri)
Composed prestressed prefabricated floors (prestressing steel-load-span relations)
- Tez No: 168515
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ZORBOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit, topping betonu, öngerme, prefabrike, geçici destek xıı, Composed, preslabs, topping concrete, prestressing, prefabricate, temporary support. xui
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Kompozit prefabrike döşeme, öngerilmeli veya betonarme bir prefabrike dolu plakla, en az bu plak kalınlığında yerinde dökme (topping) betondan oluşur. Prefabrike döşeme plağı, pürüzlü bir üst yüzey ile düz bir alt yüzeye sahiptir. Pürüzlü üst yüzey, plak ve yerinde dökme betonun birlikte çalışmasını sağlar. Öngerilmeli prefabrike döşemeler 60,120 ve 240 cm standart genişliklerinde, 6 cm ve üzeri kalınlıklarda üretilirler. Prefabrike özelliğinden dolayı montajı oldukça kolaydır. Prefabrike döşemeler, basit mesnetli ve tek açıklıklı olarak hesaplanıp yapıda kullanılabildikleri gibi bir taraftan ya da iki taraftan sürekli olarak da uygulamaları yapılmaktadır. Öngerilmeli prefabrike döşemelerde hesap aktarma, işletme ve taşıma gücü olmak üzere üç safhada yapılır. Ayrıca montaj aşamasında geçici destekler kullanılarak açıklık ve taşıma kapasitesi arttırılabilir. Bu çalışmada, kompozit prefabrike döşeme sistemlerinin kullanım yerleri, malzeme özellikleri, yapım teknikleri, üstünlükleri ve hesap esasları hakkında genel bilgiler verilmiştir. Sonra iki kenarından basit mesnetli kompozit öngerilmeli prefabrike döşeme sistemlerinin hesaplan, yapım aşamalarının desteksiz, tek ve iki geçici destekli olması durumlarına göre ayrı ayrı ele alınmış ve her bir durumda aktarma, montaj, işletme ve taşıma gücü aşamaları için hesap bağıntıları oluşturulmuştur. Bu bağıntılar kullanılarak öngerilme donatı sayısı- yerinde dökme beton kalınlığı- prefabrike döşeme kalınlığı kombinasyonlarına bağlı olarak, açıklık- hareketli yük ilişkilerini veren abaklar oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Composed preslab floors consist a prestressing or reinforced concrete prefabricared solid slab and concrete cast in situ (topping) which should be thick at least equal to slabs. Prefabricated preslabs have rough upper surface and smooth bottom. Rough upper surface provides to interface with the second phase concrete. Prestressed prefabricated preslabs are manufactured by 60,120 and 240 cm standard wideness and 6 cm or more thickness. Because of being prefabricated, installations of preslabs are easy. It 's beneficial because of non-using mould during the installation. Preslab floors are calculated with simple supports and one bay as using in the construction. Also they are installed by their one or two sides are continuous.The calculation of prestressing preslabs is done for three phases. These are transferring, operating and the strength of preslabs. Also during the installation, using of temporary supports provide increasing the lenght of bay and carrying capasity. Owing to temporary supports, lenghts of bays can be 7- 8 m. In this study, first, installation places of composed preslabs, chracteristics of material, erection technics, advantages and calculation principles of preslabs have been evaluated. Then, the calculation of composed prestressed preslabs, simple supported from two sides, evaluated according to erection phases without, single or two temporary support sitution and calculation formulas improved for transfering, installation, operating and carrying capasity in each phases. Owing to these formulas, the graphs give span-operational loads relation are gotten including number of prestressing reinforcement - concrete cast in situ thickness- prefabricated preslabs thickness combines.