Taşıt doğrultu kontrolünün seyir dinamiği yönünden analizi
The analysis of the vehicle directional control from the standpoint of cruise dynamics
- Tez No: 168516
- Danışmanlar: PROF. İRFAN YAVAŞLIOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bisiklet modeli, az yönelme gradyanı, kararlı rejim, geçici rejim, frenleme, doğrultu kontrolü XII, Bicycle model, understeer gradient, steady state, unsteady state, braking, direction control XIII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Tezin ilk bölümünde taşıtın doğrultu kontrolünü etkileyen parametreler ayrıntılarıyla incelenmiş, özellikle taşıtın doğrultu kontrolünde en öneli kavram olan az yönelme ve aşırı yönelme gradyanları ayrıntılarıyla ele alınmış ve aynı zamanda kararlı rejimde bisiklet modelinden yararlanılarak taşıtın doğrultu kontrolü üzerindeki taşıt parametrelerinin etkilerine de değinilmiştir. Tahrik kuvvetlerinin ve aerodinamik kuvvetlerin az yönelme üzerine etkileri ayrıntılarıyla incelenmiştir. Ayrıca, taşıtın iniş / çıkış eğimli yolda ve dever açılı virajda seyrini sürdürmesi sırasında, yol şartlarının az yönelme üzerindeki etkisine de değinilmiştir. Taşıtın ağırlık merkezinin konumunun, süspansiyon elemanlarının, direksiyon milinin dönme katılığının, tekerlekler üzerindeki tahrik kuvvetlerinin, taşıt üzerine etkiyen aerodinamik kuvvetlerin etkileri özet olarak sunulmuştur. Tezin ikinci bölümünde taşıtın geçici rejimde doğrultu kontrol analizinin yapılabilmesi için üç serbestlik dereceli bir model ( öteleme, yanal ve yalpalama hareketleri yapan ) kullanılarak hareket denklemleri elde edilmiştir. Ardından yanal ve uzunlamasına yük transferlerinin etkisinin de hesaba katılması amacıyla bir önceki modele iki serbestlik derecesi daha eklenmiştir. Taşıtın ön ve arka aksta toplanarak elde edilen denklemler ile taşıtın kontrol dışı yönelmeye yol açan seyir şartları değerlendirilerek seçilen ön veya arka aks tekerleklerinden hangisine ne kadar frenleme momenti uygulanması gerektiği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the first part of the thesis, parameters affect the directional control of vehicle are investigated in detail, especially understeer and oversteer which are the most important concepts of directional control of vehicle are examined in detail, meanwhile effects of parameters on directional control of vehicle are discussed by being exploited from bicycle model in steady state. Effects of drive and aerodynamic forces on understeer are analysed in detail. In addition, effects of road conditions on understeer are examined when the vehicle is on uphill and_down hill road and during continue with its movement on banking road. Effects of position of vehicle's centre of gravity, suspansion elements, turning rigidity of steering-wheel, drive forces on wheels and aerodynamic forces acts on the vehicle are presented briefly. In the second part of the thesis, motion equations are obtained by using a three-degree-of- freedom model in order to analysis directional control when the vehicle is on unsteady state. Then two-degree-of-freedom are added to the former model in order to take into consideration the effects of lateral and longitudinal load transfer. With equations which have been divided on front and rear axles, how much braking moment should be apply to the which choosen front or rear wheel is calculated by vehicle driving conditions which will cause to unstability direciton control are take to account.