Anilinin farklı elektrolit ve çözücü sistemleri içerisindeki elektrokimyasal polimerizasyonu
Electrochemical polymerization of aniline in different electrolyte and solvent systems
  1. Tez No: 168553
  2. Yazar: ÖZGÜR KARBAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞADİ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polianilin, İletken Polimerler, Elektrokimyasal Polimerizasyon, Dönüşümlü Voltametri(CV), Sabit Potansiyel Elektrolizi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi ANİLİNİN FARKLI ELEKTROLİT VE ÇÖZÜCÜ SİSTEMLERİ İÇERİSİNDEKİ ELEKTROKİMYASAL POLİMERİZASYONU Özgür KARB AN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. Sadi ŞEN Ocak 2005, 86 sayfa. Bu çalışmada anilin, elektroliz ve dönüşümlü potansiyel tarama metotları ile belirli potansiyel değerlerinde elektrot yüzeyinde homojen, kırılgan ve iletkenlik özelliği taşıyan polianilin filmler şeklinde elektrokimyasal olarak sentezlenmiştir. Polianilinin elektrokimyasal sentezinde çözücü olarak distile su(H20) kullanılırken dopant olarak Sülfürik Asit(H2S04), Perklorik Asit(HC104), Nitrik Asit(HN03), Fosforik Asit(H3P04), Lityum Perklorat(LiC104) ve Tetrabütilamonyum tetrafloroborat(TBAFB) kullanılmıştır. Çalışma ortamının belirlenebilmesi için monomer konsantrasyonu, süre, sıcaklık, tarama hızı ve dopant olarak kullanılan maddelerin konsantrasyonlarının değişiminin polimerizasyon verimi ve hızı üzerine etkisi incelendi. mÖZET(devam ediyor) Değişik asit ve elektrolitler varlığında doplanan polimer örneklerinin iletkenlik ölçümleri dört-nokta metodu ile gerçekleştirildi. Hazırlanan polimer örneklerinin iletkenlik değerlerinin 10“1 ile 102 S/cm arasında değişim gösterdiği belirlendi. Undoplanan polimer örneklerinin iletkenlik değerlerinin ise 10”6 S/cm düzeyine düştüğü görüldü. Saf polianilin örneklerinin karakterizasyonlan Dönüşümlü Voltametri(CV), Termal Gravimetrik Analiz(TGA) ve Fourier Transform Infrared Spektrofotometrisi(FTIR) teknikleri ile yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis ELECTROCHEMICAL POLYMERIZATION OF ANILINE IN DIFFERENT ELECTROLYTE AND SOLVENT SYSTEMS Özgür KARHAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Thesis Advisor: Prof.Dr. Sadi ŞEN January 2005, 86 pages In this work homogeneous, brittle and conductive polyaniline films were synthesized on electrode surface by using cyclic voltammetry and constant potential electrolysis methods at specific potential values. In electrochemical synthesis of polyaniline water was used as a solvent, sulphuric acid(H2S04), perchloric acid(HC104), nitric acid(HNOa), phosphoric acid(H3P04), lithium perchlorate(LiC104) and tetrabutylammonium tetrafloroborate(TBAFB) were used as doping materials. For determination of working medium conditions; effect of monomer concentration, time, temperature, scanning rate and concentration of doping materials on polymerization yield and rate has been investigated.ABSTRACT(continued) The conductivities of polymeric samples doped in the presence of different acids and electrolytes, were measured by using four-probe technique. Conductivity values of polymeric samples weremeasured between 10“ and 10 S/cm. The conductivity values of undoped polymeric samples were decreased to the level of 10”6 S/cm. The characterization of pure polyaniline samples was also achieved by employing Cyclic Voltammetry(CV), Thermo Gravimetric Analysis(TGA) and Fourier Transform Infrared Spectroscopy(FTIR) techniques, respectively. Keywords : Polyaniline, Conductive Polymers, Electrochemical Polymerization, Cyclic Voltammetry(CV), Controlled Potential Electrolysis Science Code : 405.04.02 VI