Orman yolu zemin ve şev stabilizayonunda geotekstilin kullanılabilirliğinin irdelenmesi
A study on availability of geotextile in forest road at subground and slope stabilization
  1. Tez No: 168560
  2. Yazar: ALİ UĞUR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN TUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman yollan, şev, stabilizasyon, geotekstil, Forest roads, slope, stabilization, geotextile
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ORMAN YOLU ZEMİN VE ŞEV STABİLİZASYONUNDA GEOTEKSTÜİN KULLANILABİLİRLİĞİNİN İRDELENMESİ Ali Uğur ÖZCAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Metin Tunay Şubat 2005, 102 sayfa Ormanların işletmeye açılmasına hizmet eden, lastik tekerlekli araçların bütün yıl nakliyat yapmasına yönelik, orman içi ile orman dışı bağlantıyı sağlayan tek şeritli yollar orman yolu olarak tanımlanmaktadır. Orman yollarında trafiğin hacmi, kompaksiyonu, artış trendi, dingil yükü, teker sayısı, lastik basıncı ve alam gibi hususlar; yağış, yüksek ısı, ısı değişimlerinin arasındaki yüksek farklık, donma-çözülme sayılan gibi iklim ve çevre faktörleri; vejetasyon, kesim ve sürütme çalışmaları, tarım ve hayvancılık gibi faaliyetler yol platformu ve şevlerinin stabilitesinin bozulmasına neden olmaktadır. Geotekstiller; toprak, kaya ve diğer geoteknik mühendisliklerle birlikte kullanılan yol yapımında ayırma, güçlendirme, filtrasyon fonksiyonlarım, şev stabilizasyonunda güçlendirme, filtrasyon ve drenaj fonksiyonlarım, istinat duvarlarında drenaj ve filtrasyon fonksiyonlarını yerine getirmekle görevli sentetik geçirgen bir materyaldir. Geosentetik olarak da isimlendirilen geotekstiller, yüksek standarda sahip yollarda kullanıldığı gibi düşük standartlı orman yollarında da kullanılmaktadır. mÖZET (devam ediyor) Geotekstil ve benzeri malzemenin orman yollarda kullanılması, çeşitli açılarda önem taşımaktadır. Öncelikle, geotekstilin orman yollarında kullanımı taşıma gücüne pozitif etki yapmaktadır. Stabilize kaplama ile zemin arasına konulacak geotekstil tabaka, her iki farklı malzemeyi birbirinden ayrılarak ilave mukavemet sağlamaktadır. Kaplamanın mukavemeti arttığı için kaplama kalınlığı da önemli ölçüde azalmaktadır. Geotekstil zemindeki suyun sıkışması sonucu, agrega tabakasına nüfus ederek ince malzemenin taşınmasını engellemekte ve agreganın zayıf zemine gömülmesini önlemektir. Geotekstilin hızlı ve kolay bir biçimde uygulanabilir olması da önemini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis A STUDY ON AVAILABILITY OF GEOTEXTTLE IN FOREST ROAD AT SUBGROUND AND SLOPE STABILIZATION Ali Uğur Ozcan Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Assoc. Prof. Metin Tunay February 2005, 102 pages Forest roads enable forests to be run and vehicles using tyres to transport from inner ports to out ports of forest all year and these roads also called single-lane roads. The traffic capacity and compaction, increase of using these roads, axle loads, the number of tyres, tyre pressure, environmental factors such as raining, high temparature, the high difference between temparature changes, freezing and melting and other functions as vegetation, cutting and logging works, agriculture and stockbreeding cause to damage the stability of road platforms and slopes in forests. A geotextile is a synthetic permeable material which is used in soil, rock and other geotechnical engineering fields and also building roads with the functions of separation, reinforcement and filtration and in slope stabilization with the function of reinforcement, filtration and dranage and in retaining walls with the function of dranage and filtration. It is also called geosynthetic and used in building both high standart roads and low standart logging roads like forest in forests.ABSTRACT (continued) It is important to use geotextile and similar materials in forest roads in many ways. The geotextile layer which is placed between stabilized covering and subgrade shows more resistance by separation two different materials. As the resistance of covering increases, the thickness of covering decreases. Water in soil is compressed and goes to aggregate layer, which avoids movement of thin materials. Geotextile avoids this situtation and doesn't allow aggregate layer to be buried in subgrade. Easy and fast availability of geotextile increases the importance of it.