Fonksiyonel gruplara sahip bipiridil türevlerinin sentezi ve metal kompleksleri
Synthesis of bipyridyl derivatives corporating functional groups and their metal complexes
- Tez No: 168559
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDURRAHMAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bipiridin, oksim, Schiff baz, metal kompleksleri, Bipyridine, oxime, Schiff base, metal complexes
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi FONKSİYONEL GRUPLARA SAHİP BİPİRİDİL TÜREVLERİNİN SENTEZİ VE METAL KOMPLEKSLERİ Sami AYGÜN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr., Abdurrahman ŞENGÜL Ocak 2005, 59 sayfa. Bu çalışmada, l-[6Hl-Mdroksimino-etil)-[2,2']bipiridinil-6-il]-etanon oksim (DIOXBP) ligandı ile Cu(I) ve Pt(H) metallerinin yapmış olduğu kompleksler üzerinde çalışıldı. DIOXBP ligandının Cu(I) kompleksi elementel analiz ve FT-IR, Pt(II) kompleksi ise elementel analiz, FT-IR ve ıH-NMR ile yapılan aydınlatılmaya çalışılmıştır. 3,6-bi(piridin-2-il) piridazin (BPPA) ile Pt(II) metal kompleksi ve CMr-dikloro-2,2'-bipiridil platin(II) [Pt(bpy)Cl2] kompleksi sentezlenmiş; elementel analiz ve FT-IR ile yapılan aydınlatılmıştır. 3,6 bipmdin-2-il-[l,2,4,5]tetrazin (BPTA) ligandının Pt(bpy)Cİ2 ile oluşturduğu kompleks sentezlenmiş; FT-IR ve ıH-NMR ile yapılan aydınlatılmaya çalışılmıştır. İİİÖZET (devam ediyor) 6-hidroksipikolinik asit (HP A) ligandının Pt(bpy)Cİ2 ile oluşturduğu kompleks sentezlenmiş ve elementel analiz, FT-IR ve ıH-NMR ile analizleri yapılmıştır. HPA ligandınm kadmiyum(II) metal kompleksi sentezlenmiş; elementel analiz ve FT-IR ile analizi yapılmış ve HPA ligandının yapısı tek kristal X-ışınları metoduyla aydınlatılmıştır. Bu çalışmada, DIOXBP ligandı ile Cu(I) ve Pt(II) menlerinin kompleksleri, BPPA ve Pt(bpy)Cl2, BPTA ve Pt(bpy)Cl2, HPA ve Pt(bpy)Cl2, HPA ve Cd(II) kompleksleri sentezlenmiştir. Bu komplekslerin elementel analiz, FT-IR, *H-NMR ve X-ışınları gibi spektroskopik yöntemlerle yapılan aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc Thesis SYNTHESIS OF BEPYRIDYL DERIVATIVES CORPORATTNG FUNCTIONAL GROUPS AND THEIR METAL COMPLEXES SamiAYGÜN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Thesis Advisor: AsstProf., Abdurrahman ŞENGÜL January 2005, 59 pages. In this study, l-[6'-(l-hydroxyinmo-ethyl)-P^ oxime (DIOXBP) ligand and its complexes with Cu© and Pt(H) were studied. The Cu(I) complex was characterized by elemental analysis and FT-IR, and the Pt(II) complex was characterized by elemental analysis, FT-IR and XH-NMR. 3,6-bi(pyridin-2-yl) pyridazine (BPPA) ligand and its corresponding complex with Pt(II) and ciy-dichloro^^'-bipyridylplatinum^I) (Pt(bpy)Cİ2) was syntiiesized and characterized by elemental analysis and FT-IR. 3,6-bi(pyridin-2-yl)-l,2,4,5-tetrazine (BPTA) ligand and its complex with (Pt(bpy)Cİ2) was synthesized. This complex was characterized by FT-IR and ^-NMR.ABSTRACT (continued) 6-hydroxypicolinic acid (HP A) ligand and its complex with (Pt(bpy)Cİ2) was synthesized. This complex was characterized by elemental analysis, FT-IR and ^-NMR. Coordination mode of HPA ligand with Cd(II) was studied. The formed beige solid was characterized by elemental analysis, FT-IR and ^-NMR. The best crystal suitable for the X-ray analysis was selected from the brown crystals obtained by recrystallisation from ethanol-water solvent mixture. In this study, the following ligands and their transition metal complexes were synthesized and fully characterized by FT-IR, 'H-NMR and X-Ray diffraction. DIOXBP ligand and its complexes with Cu(I) and Pt(II) BPPAandPt(II) BPTAandPt(bpy)Cl2 HPA and Pt(bpy)Cl2 HPAandCd(II)