Gölbaşı ve Çubuk (Ankara) andezitlerinin boyutlu taş olarak kullanılabilirliğinin incelenmesi
An investigation o utilization Gölbaşı and Çubuk (Ankara) andesites as dimension stones
  1. Tez No: 168568
  2. Yazar: BURAK AKBULUT
  3. Danışmanlar: DR. İBRAHİM BUZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Andezit, Ankara, Gölbaşı, Çubuk, Boyutlu taş, Andesite, Ankara, Gölbaşı, Çubuk, Dimension stone
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi GÖLBAŞI VE ÇUBUK (ANKARA) ANDEZİTLERİNİN BOYUTLU TAŞ OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ Burak AKBULUT Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Öğr.Gör.Dr. İbrahim BUZKAN Mart 2005, 74 sayfa. Bu tez çalışmasında, Ankara taşı olarak adlandırılmış olan (Kızılcahamam volkanizması ürünü) ve Gölbaşı ve Çubuk taş ocaklarından çıkartılan andezitin jeolojik, jeomekanik özellikleri ve bunların boyutlu taş olarak değerlendirilmesi koşullarının araştırılması yapılmıştır. Ayrıca Ankara ilinin andezit bulunan diğer yörelerinde yapılmış olan incelemelere de kısaca yer verilmiştir. Burada; çalışma sahalarının genel jeolojileri, stratigrafileri, yataklarıma durumları, mineralojik-petrografik özellikleri, tektonik (kırık, eklem durumu) yapılan, blok verimliliği, andezitin genel görünüm özellikleri ve fiziksel özellikleri saptanmıştır. Çalışma sahalarından alınan örnekler üzerinde laboratuvarda analizler ve testler yapılmıştır. Bu deneylerden elde edilen sonuçlar kullanılarak söz konusu andezitlerin boyutlu taş olarak değerlendirilebilmeleri incelenmiştir. Kızılcahamam volkanizması andezitlerinin (Ankara Taşı), Ankara ili ve civarında büyük oranda inşaat malzemesi, bordur, heykel v.s. imaline uygun olduğu için, tarihten bu yana (Ankara Kalesi, Ankara Üniversitesi Kampusu vb.) daha çok bu şekilde kullanılmaktadır. mÖZET (devam ediyor) İncelenen sahalardan, Gölbaşı'nda olan andezit ocağının 3 farklı renkte andezit içerdiği görülmektedir. Çalışmada Geological Society of America (1975) renk kataloguna göre bu andezitler ayırtlanmış olup, bu farklı renkteki andezitlerden, koyu gri olanı hariç diğer 2 farklı renkteki (açık gri ve grimsi pembe) andezitlerin boyutlu taş olarak; inşaat malzemesi, bordur ve yer kaplama taşı olarak kullanılmasının uygun olduğu tespit edilmiştir. Koyu gri andezitlerin, inşaat sektöründe renk açısından çok fazla tutulmaması sebebiyle sözü edilen alanlarda kullanılmamaktadır. Ancak bu koyu gri andezitler, renginin dışında diğer tüm özellikleri bakımından Gölbaşı andezitleriyle benzer deney sonuçlan vermektedir. Ayrıca Çubuk ocağından çıkan andezitlerin sert ve zor kesilir olması, taşın maliyetini artırmakta olup, bu andezitlerin Gölbaşı andezitlerine göre dokuları, poroziteleri, mineralojik- petrografik özellikleri ve fiziksel özellikleri de farklıdır. Yapılan deneyler sonucu; Çubuk ocağı andezitlerinin dış etkenlere daha dayanıklı olduğu tespit edilmiş, ancak bu andezitin basınç dayanımı açısından aynı şeyleri söylemek mümkün değildir. Yapılan deneysel çalışmalar sonucu ortaya çıkan genel sonuçlara kısaca değinirsek; Gölbaşı ve Çubuk (Ankara) andezitleri genellikle gözenekli bir yapıya sahiptir. İnceleme alanlarından Çubuk bölgesine ait andezitin biraz daha kompakt bir yapıya sahip olduğu tespit edilmiştir. Ancak yapılan jeomekanik deneylerden çıkan sonuçlara göre, bu andezitin dayanım değerinin Gölbaşı'ndan alman örneklerden daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Bunun nedenleri tez çalışması içerisinde detaylı olarak anlatılmaktadır. Çalışma sonucunda ortaya çıkan önemli bir diğer sonuç da; Ankara andezitinin oldukça kırıklı ve çatlaklı bir yapıya sahip olduğudur. Bu çalışmanın temel amacı; elde edilen veriler ışığı altoda (fiziksel özellikleri ve fiziko mekanik özellikleri tanımlayan deneylerden elde edilen verilere dayanarak) Gölbaşı ve Çubuk (Ankara) andezitlerinin boyutlu taş olarak endüstriyel amaçlı kullanılabilirliğinin belirlenerek, ilgili kişi ve kuruluşların yararlanmasına sunmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc Thesis AN INVESTIGATION ON UTILIZATION ÇUBUK AND GÖLBAŞI (ANKARA) ANDESITES AS DIMENSION STONES Burak AKBULUT Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geology Engineering Thesis Advisor: Lecturer Dr. Ibrahim BUZKAN March 2005, 74 pages. In this thesis, the geologic, the geomechanics characteristics of andesite stone which was named as Ankara stone and usually found in Gölbaşı and Çubuk stone quarries, were eveluated and the conditions were investigated. Besides the other areas of Ankara in which andesite found were investigated, evaluated and interpreted to explain the subject clearly. Also the information about the general geologies stratigraphies, emplace situations, mineralogical, petrographic characteristics, tectonic (fault, joint situation) structures, the block productivity of workfields and the general view, physical characteristics of andesite was given. Various laboratory analysis were done on the samples taken from the working fields. The adequate data was obtained from the analysis. The obtained data was evaluated and interpreted in the end of the work. Kızılcahamam andesite (Ankara stone) is generally used for the production of border, statue and construction materials etc.ABSTRACT (continued) It was seen that there are three different colours of andesite in the research area of the stone quarry of Gölbaşı. According to the colour catalog of Geological Society of America (1975) these andesites were distinguished. It was determined that except the dark grey one from the three different colours of andesite, the usage of other two different colours of andesite is suitable for construction materials, border and surface covering. The dark grey andesite isn't demanded so much because of it's colour and it isn't used in the fields mentioned above. Except it's colour, the other characteristics of it has the same results with the other Gölbaşı andesites. Besides the cost of andesites taken from the stone quarry of Çubuk is increasing because of the toughness and hard cuttings of andesites. But the tissues, porosities, mineralogies and physical characteristics of these andesites are different from tiie other three andesites. The analysis shows that the andesites taken from the stone quarry of Çubuk are durable to the external factors. Altough it isn't economic and it isn't demanded so much in the future because of Çubuk andesite' s some additional superiorities to the other andesites (the differences from the other andesite samples). In short, if we mention the general results of the experimental studies, the andesite of Ankara has got the emptiness in its structure. It was determined that the andesite of Çubuk has got more compact structure. But it was seen that, according to the results of the geomechanical experiments, the endurance value of this andesite isn't so different from the samples taken from Gölbaşı. The reasons of this was explained in the thesis in detail. The other important result is that the andesite of Ankara has got broken and split structure. The aim of this thesis is thanks to the important evaluations (based on the data from the physico-mechanic characteristics experiments and the physical characteristics) to present industrial utilization on the investigation of the andesite of Ankara to the benefits of the institutions and the people.