Türkiye kavunlarındaki genetik varyasyonun ve Fusarium solgunluğuna dayanıklılığın fenotipik ve moleküler yöntemlerle araştırılması
Studies on the genetic variation and Fusarium wilt resistance of Turkish melon genotypes by phenological and molecular methods
- Tez No: 168579
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SAADET BÜYÜKALACA, PROF.DR. KAZIM ABAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Belirteç, fenotip, Fusarium solgunluğu, genetik varyasyon, kavun, moleküler, RAPD, Fusarium wilt, genetic variation, marker, melon, molecular, phenotypt RAPD IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET TÜRKİYE KAVUNLARINDAKİ GENETİK VARYASYONUN VE FVSARİUM SOLGUNLUĞUNA DAYANIKLILIĞIN FENOTİPİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI ŞENSOY, Suat Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kazım ABAK İkinci Tez Danışmanı: Doç. Dr. Saadet BÜYÜKALACA Ocak 2005, 165 sayfa Türkiye'nin değişik bölgelerinden toplanmış olan toplam 56 kavun genotipi ve toplam 23 yerli ve yabancı genotip, hem fenotipik hem de moleküler özelliklerine bakılarak incelenmiş ve kavunların genetik akrabalık düzeyleri araştırılmıştır. Buna ek olarak, Türkiye kavun genotipleri, kavunda Fusarium axysporum f.sp. melonis'in. 0 ve 1 ırklarına karşı dayanıklılık sağlayan Fom-2 geninin dolaylı olarak belirlenmesinde kullanılan bazı RAPD belirteçleri (markörleri) ile taranarak, bu genotiplerin Fusarlum'a. dayanıklılıkları belirlenmiştir. Fenotipik yöntemde, kavun genotiplerine ait toplam 61 adet ölçüm veya gözlemden yararlanılmış; moleküler yöntemde ise 33 primerden elde edilen 109 adet polimorfik RAPD belirteci kullanılmıştır. Kavun genotipleri arasındaki- genetik akrabalık dereceleri, fenotipik ve moleküler veriler kullanılarak elde edilen değişik matrislerden (Öklid, Jaccard, Basit eşleştirme ve Nei katsayı matrisleri) dendrogramlar, iki ve üç boyutlu ölçeklemeler oluşturularak incelenmiştir. Fusarium dayanıklılığının belirlenmesinde, hem moleküler (E07 ve G17 RAPD belirteçleri) hem de klasik hastalık bulaştırma yöntemleri kullanılmıştır. Moleküler değerlendirmede kullanılan dört farklı katsayı matrisleri arasındaki korelasyonlar oldukça yüksek çıkmıştır (r> 0.97). Fenotipik değerlendirmede kullanılan Öklid katsayı matrisi ile, moleküler değerlendirmede kullanılan Öklid, Jaccard, Basit eşleştirme ve Nei katsayı matrisleri karşılaştırılmış ve korelasyonlar sırasıyla, r= 0.41, r= -0.40, r= -0.43 ve r= -0.40 olarak bulunmuştur. Fenotipik ve moleküler değerlendirmeler sonucunda, tatlı olmayan kavun gruplarının, diğer tatlı kavunlardan ayrı bir dallanma gösterdikleri ve farklı konumda yer aldıkları; yabancı çeşitlerdeki genetik varyasyonun nispeten az olduğu, yerli genotipler içerisindeki genetik çeşitliliğin özellikle yabancı tatlı çeşit gruplarına nazaran oldukça fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye tatlı kavun genotiplerinin {inodorus ve cantalupensis) kendi aralarında ve diğer tatlı olmayan tiplerle olası bir yabancı döllenmeye girip, oldukça büyük varyasyon gösterdikleri de gözlenmiştir. Akrabalık ilişkisi yüksek genotipler ve benzer yörelerden toplanmış genotiplerin genelde aynı dallanmalarda ve pozisyonlarda oldukları da belirlenmiştirHastalık şiddeti, duyarlılık oranı ve vasküler kahverengileşmeye bakılarak, Fusarium oxysporum f.sp. melonis 1 nolu ırkına karşı 7 genotipin (CU129, CU258, T8, Y9, Y10, Y15 ve Y63) dayanıklı; 3 genotipin (CU280, CU309 ve Tl) heterojen; ve geriye kalan 69 genotipin de duyarlı olduklarına karar verilmiştir. Çalışılan kavun genotiplerinde E07 ve G17 belirteçleri için yaklaşık % 5.06 ve 58.23 yanlış bağlanma gözlemlenmiştir. E07 belirtecinin duyarlı genotipleri tespitindeki başarısı oldukça yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON THE GENETIC VARIATION AND FUSARIUMWOJT RESISTANCE OF TURKISH MELON GENOTYPES BY PHENOLOGICAL AND MOLECULAR METHODS ŞENSOY, Suat PhD. Thesis, Horticultural Science Supervisor: Prof. Dr. Kazım ABAK Second Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Saadet BÜYÜKALACA January 2005, 165 pages The 56 melon genotypes collected from different parts of Turkey and 23 melon genotypes containing various local and foreign melon genotypes were investigated by phenotypic and molecular methods and their genetic relatedness was determined. Moreover, mentioned melon genotypes were screened by classical inoculation and by some RAPD markers used for the determination of the Fom-2 resistance gene conferring resistance to race 0 and 1 of Fusarium oxysporum f.sp. melonis and their resistance levels were determined. Sixty-one phenotypic measurements or observations and 109 polymorphic RAPD markers obtained from 33 primers were used in phenotypic and molecular characterizations. The genetic relatedness among the melon genotypes was studied by examining dendrograms, 2D and 3D scaling charts resulted from different matrices (Euclidean distance, Jaccard's coefficient, Simple matching coefficient, and Nei genetic distance) obtained from phenotypic and molecular data. Both classical inoculation and molecular method (RAPD markers E07 and G17) were tried in the determination of the resistance levels of melon genotypes to Fusarium wilt. There were high correlations (r> 0.97) among the four matrices used in molecular characterization. The correlations of phenotypic Euclidean matrix with molecular Euclidean, Jaccard, Simple matching, and Nei matrices were r= 0.41, r= -0.40, r= -0.43 and r= -0.40, respectively. According to the phenotypic and molecular evaluations, it was observed that non-sweet melon types clustered differently than sweet ones and diversity among Turkish melon genotypes was definitely higher than especially +those of foreign sweet ones. It was also observed that sweet Turkish melon genotypes belonging to inodorus and cantalupensis could have crossed within themselves and with some other non-sweet types and contained very large variation. Moreover, related genotypes or genotypes collected from similar regions were in similar clusters. Based on disease incidence, susceptibility rate and vascular browning, it was determined that 7 genotypes (CU129, CU258, T8, Y9, Y10, Y15 and Y63) were resistant, 3 genotypes (CU280, CU309 and Tl) were heterogeneously resistant and mthe rest, 69 genotypes, were susceptible to racel of Fusarium oxysporum f.s melonis. The mismatch ratios of E07 and G17 RAPD markers in the studied melc genotypes were 5.06 % and 58.23 %, respectively. The success of E07 in tr determination of susceptible genotypes was very high.