Batman yöresinde yetişen makrofunguslar üzerinde taksonomik bir araştırma
A taxonomical research on the macrofungi grown in Batman province
- Tez No: 168578
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. KENAN DEMİREL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Makrofunguslar, Taksonomi, Batman, Türkiye, Macrofungi, Taxonomy, Batman, Turkey
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET BATMAN YÖRESİNDE YETİŞEN MAKROFUNGUSLAR ÜZERİNDE TAKSONOMİK BİR ARAŞTIRMA DEMİR, Selami Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Kenan DEMİREL Şubat 2005, 1 1 5 sayfa Bu çalışma 2002-2004 yılları arasında Batman yöresinden toplanan makrofunguslar üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları esnasında toplanan örneklerin doğal habitatlarında renkli negatif ve slaytları çekilerek gerekli morfolojik ve ekolojik özellikleri ile yöre halkının tür hakkındaki bilgileri kaydedilmiştir. Laboratuar ortamında gerekli mikroskobik incelemeler yapılarak mikroskobik veriler elde edilmiştir. Makroskobik ve mikroskobik verilerin kullanımıyla Ascomycetes ve Basidiomycetes sınıfları içinde dağılım gösteren 22 familyaya ait 52 makrofungus taksonu teşhis edilmiştir. Bunların 24'ü yenir, 26'sı yenmez ve 2'si de zehirlidir. Ayrıca bu çalışma ile 3 makrofungus taksonu ilk defa toplanarak ülkemiz makrofungus florasına ilave edilmiştir. Bunlar; Amanita vittadinii (Mor.) Vitt., Dichomitııs campestris (Qu£I.) Dom.& Orl. ve Mycena epiptetygia (Peck) M. Geest. var. Splendidipes Peck.' dir. Teşhisi yapılan tüm makrofungus taksonlannın makroskobik ve mikroskobik özellikleri ile laksonomileri, yetişme yeri özellikleri, yayılışları ve diğer özellikleri verilmiştir. Çalışmada tespit edilen makrofungus taksonları Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Mikoloji Laboratuvarında saklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A TAXONOMICAL RESEARCH ON THE MACROFUNGI GROWN IN BATMAN PROVINCES DEMÎR, Selami MSc, Department of Biology Supervisor:Assoc. Prof. Dr. Kenan DEMİREL February 2005, 115 pages This study was carried out on macrofungi collected from Batman provinces in between 2002-2004 years. During field investigations, color slides and negatives of the macrofungi taxa were taken from their natural habitats. The knowledge of local people about macrofungi and ecological features were recorded. The microscopic data were provided from laboratory studies. According to macroscopic and microscopic investigations, 52 macrofungi taxa were identified belonging to 22 families in Ascomyceles and Basidiomycetes classis. 24 of the total 52 taxa are edible, 26 are inedible and 2 is poisonous. Especially 3 taxa were added to macrofungi flora of Turkey for the first time in this study.These are; Amanita vittadlnii (Mor.) Vitt., Dichomitus campestris (Quel.) Dom.& Orl. and Mycena epipterygia (Peck) M. Geest. var. Splendidipes Peck. Macroscopic and microscopic features of identified macrofungi and their taxonomical characters, habitats, distribution in the area and other properties were given. The collected and identified samples were maintained in Mycology laboratory in Universty of Yuzuncu Yil.