Van ekolojik koşullarında farklı azot dozları ve ekim zamanlarının çörek otu (Nigella sativa L.)'nda verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkileri
The effects of various nitrogen dozes and sowing dates on the yield, components of yield and quality of black cumin (Nigella sativa L.) in ecological conditions of Van
- Tez No: 168583
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜNYAMİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çörekotu, Nigella sativa, azot, ekim zamanı, verim, Black cumin, Nigella sativa L, nitrogen, sowing dates, yield. in
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET VAN EKOLOJİK KOŞULLARINDA FARKLI AZOT DOZLARI ve EKİM ZAMANLARININ ÇÖREKOTU (MgeUa satha L.)> NDA VERİM, VERİM UNSURLARI ve KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ TÜRKÖZÜ, Didem Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Danışmam: Yrd. Doç. Dr. Bünyamin YILDIRIM ' Ocak, 2005, 29 sayfa Bu araştırma, 2002 yılında Van ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarında azot dozu uygulamalarının çörekotu bitkisinde verim ve verim öğelerine etkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışma Van'ın merkezinde sulu koşullarda tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre dört tekrarlaman olarak yürütülmüştür. Araştırmada üç farklı ekim zamanı (30 Nisan, 10 Mayıs, 20 Mayıs) ve üç değişik azot dozu (0, 4 ve 8 kg/da) uygulanmıştır. Denemede bitki boyu, ana dal sayısı, ikinci dal sayısı, toplam kapsül sayısı, kapsülde tohum sayısı, bin tane ağırlığı, tohum verimi, uçucu yağ oranı, sabit yağ oram ve sap verimi gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre en yüksek tohum verimi 64.5 kg/da ile 8 kg/da azot ve 2. ekim zamanı uygulamasından elde edilmiştir. Ayrıca en yüksek uçucu yağ oranı, 2. ekim zamanı ile 4 kg/da azot dozu uygulanmasından % 0.28 ile alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF VARIOUS NITROGEN DOZES AND SOWING DATES ON THE YIELD, COMPONENTS OF YIELD AND QUALITY OF BLACK CUMIN (Nigella sativa L.) IN ECOLOGICAL CONDITIONS OF VAN TÜRKÖZÜ, Didem Msc, Department of Field Crops Supervisor: Assist Prof. Bünyamin YILDIRIM January, 2005, 29 pages The aim of this study was to determine the effects of various nitrogen dozes with sowing dates on yield and quality of Black cumin (Nigella sativa L.) in ecological conditions of Van in 2002. The study was conducted in irrigated conditions in randomized complete block design with 4 replicates. Three different nitrogen levels (0, 0.40 and 0.80 kgha“1) and three sowing dates (30 April, 10 May and 20 May) were applied. In this study, plant height, primary branches, secondary branches, total number of capsules, number of seeds in the fruit, 1000 seed weight, seed yield, volatiled oil, fixed oil and stem yield were investigated. The highest seed yield was obtained from (645 kgha”1) the application of 0.80 kgha“1 nitrogen in the second sowing date. Moreover, the highest volatiled oil ratio ( 0.28 %) was obtained from the application of 0.40 kgha”1 nitrogen in the second sowing date.