Rhizobium aşılaması ve azotlu gübre uygulamalarının yonca (Medicago sativa L.)'da verim ve bazı besin elementleri içeriğine etkisi
Effect of Rhizobium inoculation and nitrogen fertilization on the lucerne (Medicago sativa L.) yield and some nutrient contents
  1. Tez No: 168582
  2. Yazar: MUSTAFA KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEFİK TÜFENKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aşılama, Rhizobium, gübreleme, verim, yonca
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZET RHİZOBİUM AŞILAMASI VE AZOTLU GÜBRE UYGULAMALARININ YONCA (Medicago sativa L)'DA VERİM VE BAZI BESİN ELEMENTLERİ İÇERİĞİNE ETKİSİ KOCABAŞ, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Toprak Anabilim Dalı Tez Danışmam: Doç. Dr. Şefik TÜFENKÇİ Şubat 2005. 23 sayfa Bu araştırmada, yonca bitkisine {Medicago sativa L.) Rhizobium aşılaması ile azotlu gübre uygulamalarının verim ve bazı besin elementleri içeriğine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme, 2002-2003 yıllarında 2 yıl süre ile Van ili Gürpınar ilçesinde sulu tarla koşullarında Kayseri Yonca (Medicago sativa L.)'sı ile yapılmıştır. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulmuştur. Ana parsellere aşılama, alt parsellere ise azotlu gübre dozları (0, 3, 6, 9 ve 12 N kg/da) % 21 N içeren Amonyum sülfat olarak uygulanmıştır. Her parsele sabit dozda 6 P2Os kg/da Triple Süper Fosfat uygulaması yapılmıştır. Deneme sonunda yonca bitkisinin bitki boyu, yaş ot verimi, kuru ot verimi ile azot, fosfor ve potasyum içerikleri incelenmiştir. Araştırma sonunda her iki yılda da bitki boyu, yaş ot verimi ve kuru ot verimleri azot dozunun artması ile artmıştır. Benzer şekilde aşılı parsellerdeki bitkilerin bitki boyu, yaş ağırlık ve kuru ağırlıkları aşısız parsellerden elde edilen bitkilere göre daha iyi sonuçlar vermişlerdir. Bitkinin azot ve fosfor içeriği artan azot dozları ve aşılama ile her iki yılda da artmıştır. Bilicinin potasyum içeriği artan azot dozları ile birinci yıl azalma gösterirken ikinci yıl önce artmış sonra azalma göstermiştir. Aşılama ile bitkinin potasyum içeriği birinci yılda aşılama yapılmayan parsellere göre daha düşük değerler elde edilmişken, ikinci yıl aşılı parsel bitkilerinin potasyum içeriği artmasına karşılık bu artış Duncan çoklu karşılaştırma testine göre önemsiz bulunmuştur. Aşılamanın yıllar ortalamasında ise bitkinin azot ve fosfor içeriği kontrole göre artış göstermiştir. Potasyum içeriğinde ise azalma belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF RHIZOBIUM INOCULATION AND NTROGEN FERTILIZATION ON THE LUCERNE (JMedScago sativa L.) YIELD AND SOME NUTRIENT CONTENTS KOCABAŞ, Mustafe M. Sc. Soil Science Supervisior: Assoc. Prof. Dr. Şefik TÜFENKÇİ February 2005. 23 pages The study was carried out to determine the effects of effective Rhizobium inoculated nitrogen fertilization on the yield and some nutrient contents of Lucerne (Metâcago satia L.). Experiments were carried out in a spit plots design with three replications at Van- Gürpmar district in two succesfiill years (2003-2004) under irrigated conditions. Main plots were inoculated with Rhizobium and nitrogen doses as ammonium sulphate %21 N were randomly applied to the subplots before sowing. All plots were fertilized with a basal dose (6 kg P2Os/da) of Triple Supper Phosphote fertilizer, hi the study yield and yield components were classified as plant height, fresh forage and hay yield In adition to these criteria, nitrogen, phosphorous, and potassiim content of plants were determined. At the result of study the yield criteria and nitrogen content of plants increased by increasing doses of nitrogen fertilizer. Moreover plants grew better in inoculated plots. There was also significant of years. While N and P contents of plant were increasing by higher doses of nitrogen application, but K content of plants decreased. Similar results were observed in inoculated treatments. N and P contents found to be higher in the second year results, but K had opposite results. Key Words Inoculations, Rhizobium, fertilizer, yield, lucerne m