Erek Dağı (Van) Papilionoidea ve Hesperioidea ekolojisi ve faunası üzerine araştırmalar
Studies on the fauna and ecology of Papilionoidea and Hesperioidea in Erek Mountain (Van)
- Tez No: 168584
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÖMER KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fauna, Ekoloji, Erek Dağı (Van), Papilionoidea, Hesperioidea, Lepidoptera, Fauna, Ecology, Erek Mountain (Van), Papilionoidea, Hesperioidea, Lepidoptera. in
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET EREK DAĞI (VAN) PAPILIONOJDEA VE HESPERIOIDEA EKOLOJİSİ VE FAUNASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR KAYCI, Lokman Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ahmet Ömer Koçak Aralık 2004, sayfa 81 Bu tezde, fauna ve ekolojik açıdan değerlendirilmesi maksadıyla, yazar tarafından Erek Dağı'ndan 2002 ve 2003 yılları arasında 1308 örnek toplanmıştır. Papilionoidea ve Hesperioidea üst familyalarına ait toplam 109 tür tespit edilmiştir. Bunlardan 86'sı çalışma alanında ilk defa kaydedilmiştir. Tezin bulgular kısmında, sunulan her türün geçerli bilimsel adı, taksonotnik referansı, sinonimleri, Türkiye'deki dağılımının yanı sıra, fauna elementleri, habitat tercihi, yükseklik dağılımı, fenolojisi, topoğrafik özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Tespit edilen her türü, alanda temsil eden alttürü de belirtilmiştir. Çalışmada adı geçen türlerin bilimsel isimlerin kullanımı ve yazılımında Uluslararası Zoolojik Nomenklatür Kurallarına dikkat edilmiştir (ICZN). Tartışma bölümünde çalışma alanında tespit edilen türlerle ilgili olarak elde edilen faunistik ve ekolojik bulgular, ayrıntılı biçimde tartışılmıştır. İlaveten zoocoğrafık analizlerin sonuçlarıyla Erek ve Gevaş bölgesinin kelebek faunasının yapısı karşılaştırılmış ve bazı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON THE FAUNA AND ECOLOGY OF PAPILIONOIDEA AND HESPERIOIDEA IN EREK MOUNTAIN (VAN) KAYCl, Lokman Master Thesis, Biological Science Supervisor Prof. Dr. Ahmet Ömer Koçak December 2004, 81 pages In the thesis, 1308 specimens of butterflies are collected by the author from Erek Mountain between the years of 2002 and 2003, for the purpose of evaluating of the butterflies from the faunal and ecological standpoints. Totally 109 species, belonging to the superfamilies of Papilionoidea and Hesperioidea are determined. Among them, 86 butterfly species are new to the studying area. For all species treated in the chapter of Results, the valid scientific names, their taxonomical references, synonyms, distributional information within Turkey, as well as the faunal elements, preference of the species concerning their habitats, distribution, phenological and topographical features are mentioned in the thesis. Subspecific taxa of the recorded species are also given. The scientific names of species used in the text are adopted in accordance with the International Code of the Zoological Nomenclature (ICZN). In the chapter of Discussion, all the obtained faunal and ecological data, belonging to the species recorded from the studying area are discussed in detail. Besides, the results of the zoogeographical analyses and the differences of the faunal composition of Erek and Gevaş territories are argued.