Hyalopterus pruni (Geoffroy) (Homoptera: Aphididae)'nin farklı yoğunluklardaki Scymnus subvillosus (Goeze) (Coleoptera: Coccinellidae)'un işlevsel tepkisi ile gelişme ve üremesinin incelenmesi
Functional response, development and reproduction of Scymnus subvillosus (Goeze) (Coleptera: Coccinellidae) at different densities of Hyalopterus pruni (Geoffroy) (Homoptera: Aphididae)
  1. Tez No: 168592
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜLDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. REMZİ ALTIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Scymnus subvillosus, işlevsel tepki, yaşam çizelgesi, Scymnus subvillosus, fiınctional response, life table iii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET HYALOPTERUS PRUNI (GEOFFROY) (HOMOPTERA:APHIDIDAE)'NİN FARKLI YOĞUNLUKLARINDA SCYMNUS SUBVILLOSUS (GOEZE) (COLEOPTERA:COCCINELLIDAE)'UN İŞLEVSEL TEPKİSİ İLE GELİŞME VE ÜREMESİNİN İNCELENMESİ GÜLDAL, Hüseyin Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Remzi ATLIHAN Şubat 2005, 29 sayfa Bu çalışmada Hyalopterus pruni (Geoffroy) (Homoptera:Aphididae)'nin farklı yoğunluklarında beslenen Scymnus subvillosus (Goeze) (Coleoptera: Coccinellidae)'un işlevsel tepkisi ile gelişme ve üremesi incelenmiştir. Tüm denemeler 25±1 °C sıcaklık, %65±10 orantılı nem ve 16 saat aydınlatmalı iklim odasında yürütülmüştür. Scymnus subvillosus 'un ergin ve tüm larva dönemleri günlük olarak H. pruni'nin 5 farklı av (5,10,20,40,80) grubuyla beslenmiş ve avcının larva ve erginlerinin tükettiği av sayısı, ergin öncesi dönemde gelişme süresi ve ölüm oranı ile ergin ömrü ve üreme kapasitesi günlük olarak kaydedilmiştir. Avcının larva ve erginlerinin tüketmiş olduğu besin sayısı av sayısındaki artışa bağlı olarak belirli bir düzeye kadar artmış, buna bağlı olarak işlevsel tepki tiplerinin Holling (1959)'in II. tip işlevsel tepki tipine uyduğu belirlenmiştir. Avcı tüm av yoğunluklarında gelişmesini tamamlayarak ergin olabilmiş, ancak av yoğunluğunda belirli bir düzeye kadar artış, gelişme süresini kısaltmış ve ölüm oranını azaltmıştır. Av yoğunluğundaki artış, avcının ömür uzunluğu üzerinde etkili olmamış, ancak üreme kapasitesi üzerinde etkili olmuş ve daha yüksek net üreme gücü (Ro) ve kalıtsal üreme yeteneği (rro) değerlerinin elde edilmesine yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FUNCTIONAL RESPONSE, DEVELOPMENT AND REPRODUCTION OF SCYMNUSSUBVILLOSUS (GOEZE) (COLEOPTERArCOCCINELLIDAE) AT DIFFERENT DENSITIES OF HYALOPTERUSPRUNI (GEOFFROY) (HOMOPTERArAPHIDIDAE) GÜLDAL, Hüseyin MSc, Plant Protection Science Supervisor: Doç. Dr. Renizi ATLIHAN February 2005,29 pages in this study the fiınctional response, development and reproduction of Scymnus subvillosus (Goeze) (Coleoptera:Coccinellidae) were evaluated at different densities of Hyalopterus pruni (Geofifroy) (HomopterarAphididae) Treatments were carried out at 25±1°C, 65±10 % RH and 16L:8D photoperiod in controlled temperature room. The larvae and adults of Scymnus subvillosus were fed with different densities (5, 10, 20, 40 and 80) of Hyalopterus pruni (Geoffer) and the number of consumed prey, developmental time and mortality rate of predator at immature stages and longevity and reproduction of adults were daily recorded. Larvae and adults of the predator responded to increasing prey densities with increasing food consumption and behaviour of each of the four larval stages and adults matched Holling's type II fiınctional response. Larvae were able to complete their development in each of the 5 prey densities, but increased prey densities reduced developmental time and mortality rate. increased prey consumption in immature stages didn't changed longevity, but resulted in higher net reproduction rate (Ro) and the intrinsic rate of increase (rra) of adult females.