Bükümlü nematik bir filmin incelenmesi
Investigation of a twisted nematic thin film
  1. Tez No: 168590
  2. Yazar: SİNEM ERDEN GÜLEBAĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RIDVAN KARAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nematik faz, bükümlü nematik film, moleküler yönelim, sürtme yöntemi, ışık geçişi, Nematic phase, twisted nematic film, molecular orientation, rubbing method, light transmission
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET BÜKÜMLÜ NEMATİK İNCE BİR FİLMİN İNCELENMESİ ERDEN GÛLEBAĞLAN, Sinem Yüksek Lisans Tezi, Fizik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Rıdvan KARAPINAR Haziran 2005, 41 sayfa Nematik bir fazdaki moleküller direktör adı verilen belirli bir doğrultu boyunca ortalama olarak dizilirler. Bu yönelimsel düzen maddenin bir çok fiziksel özelliklerinde makroskopik olarak anizotropik bir davranışın ortaya çıkmasına neden olur. Nematik bir film iki levha yüzeyi arasına konulan bir nematik tabakadan oluşur. Polimer kaplı yüzeylerin etkisiyle direktörün tercih edilmiş bir doğrultu boyunca yönelimi, filmin optik özellikleri üzerinde bir etki oluşturur. Son zamanlarda bükümlü nematik filmler çeşitli elektro-optik devrelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada sürtme yöntemi ile bükümlü nematik ince filmler yapıldı ve bunların bazı fiziksel özellikleri incelendi. Bükümlü nematik bir filmdeki yönelimin fiziksel mekanizması tartışıldı. Nematik moleküllerin yüzeylerdeki bağlanma enerjisi hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF A TWISTED NEMATIC THIN FILM ERDEN GÜLEBA?LAN, Sinem M.Sc, Physics Supervisor Prof. Dr. Rıdvan KARAPINAR June 2005, 41 pages The molecules in the nematic phase are oriented on average along a particular direction, called director. Because of this orientational order, this phase has a macroscopic anisotropy in many physical properties. A nematic film consists of a nematic layer contained between two substrate surfaces. These polymer coated surfaces impose a preferred orientation of the director to generate uniform optical properties. Recently, twisted nematic films have been widely employed in several electro-optical devices. In this study twisted nematic thin films were fabricated by using rubbing method and some of their physical properties were investigated. Physical mechanism of the alignment in the twisted nematic film was discussed. Anchoring energy of the nematic molecules on the substrates were calculated.