Inter 8 ikil tek kart mikrobilgisayar donanımları için katman yapılı bir işletim dizgesi (CP/M) tasarım ve gerçekleştirimi
The design and implementation of a layered operating system (CP/M) for intel 8 bit microcomputers
  1. Tez No: 168690
  2. Yazar: HARUN ARTUNER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ SAATÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Genel Amaçlı geliştirme dizgesi, CP/M işletim dizgesi, Katman yapılı işletim dizgeleri, General purpose microcomputer, development system, CP/M operating system, layered operating systems
  7. Yıl: 1987
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET INTEL 8 IKIL MİKROBİLGİSAYAR DONANIMLARI ÎÇÎN KATMAN YAPILI BEK İŞLETİM DİZGESİ (CP/M) TASARIM VE GERÇEKLEŞTİRİMİ Harun Artuner Multibus standartında İSBC serisi mikrobilgisayar ve çevre birim kartlarından oluşturulan 8 ikillik dizge üzerinde katman yapılı bir işletim dizgesi tümüyle tasarlanıp gerçekleştirilmiştir. Çoğu zaman endüstriyel ortamlarda bir monitör ya da ISIS II işletim dizgesi ile kullanılan İSBC kartlarında katman yapılı ve CP/M gibi standartları dünyaca benimsenmiş bir işletim dizgesinin çalıştırılması dizgenin kullanım esnekliğini arttıracak bir yaklaşım olarak düşünülmüştür. Gerçekleştirimde işletim dizgesi BIOS katmanı dışında diğer 8080/8085 ya da Z-80 tabanlı dizgelere taşınabilirken 8080/8085 komutları ile yazılmış programların da bu dizge üstünde çalışabilmesini sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında konu edilen dizge 64K byte ana bellek, paralel ve ardıl giriş/çıkış birimleri, gerçek zaman saati, kesilme dizgesi ve disket sürücü birimleri bütününden oluşmaktadır. Ayrıca dizgenin multi bus yapısı değişik amaçlı arabirimlerin eklenerek genişletilmesini olanaklı kılmaktadır. Dizge bütün bu olanakları ile 8080/8085 tabanlı çok genel amaçlı bir geliştirme dizgesi olarak kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A LAYERED OPERATING SYSTEM (CP/M) FOR INTEL 8 BIT MICROCOMPUTERS MSc. Thesis Harun Artuner A layered operating system is designed and implemented on a 8 bit system consisting of the multibus standard iSBC microcomputer and peripheral hardware. The use of a monitor software or ISIS II operating system is common on iSBC hardware. In this thesis, a different approach utilizing a layered CP/M operating system is taken to im prove the efficiency of iSBC hardware. The layered operat ing system can be loaded to microcomputer systems based on Intel 8080/8085 or Zilog Z-80, excluding the BIOS interface. However, it supports the execution of Intel 8080/8085 macine code. The system is composed of 64K byte main memory, parallel and serial I/O devices, a real-time clock, an interrupt system and diskkete interface and can be extended with special purpose interfaces owing to its multibus structure. The system can be used as a general purpose microcomputer development system based on Intel 8080/8085 microprocessor.