Design and analysis of native XML databases in three-tier architectures
Doğal XML veritabanlarının 3-katlı mimarilerde analiz ve tasarımı
- Tez No: 168722
- Danışmanlar: DR. RIZA HASSANPOUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: XML, Doğal XNIL Veritabanları, Üç-katlı Mimari IV, XML, Native XML Databases, Three-Tier Architecture 111
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
öz DOĞAL XML VERİTABANLARININ 3-KATLI MİMARİLERDE ANALİZ VE TASARIMI Mehmet Tunç Ergen Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Danışman: Dr.Reza Hassanpour Şubat 2004,1 18 sayfa XML; hızla WEB'de bilgi değişiminde kullanılan bir standart haline gelmektedir. Yönetim sistemlerinden e-ticaret uygulama sağlayıcılarına, program geliştirme araçlarına kadar XML sıradan bir teknoloji olmaktan çıkmış ve standart bütünleyici bir unsur haline gelmiştir. WEB gelişiminde dosya biçim seçeneği olarak kullanılmış, doküman ve bilgi değiş tokuşunda ve yeni bir dünya dolusu fırsatın sunulmasında kullanılmış ve programcılara büyük bir potansiyel oluşturmuştur. 2004 yılının sonunda e-ticaret uygulamalarının %75'den fazlasının uygulamanın yazıldığı programlama diline bakılmadan XML'i kapsayacağı tahmin edilmektedir.. XML dokümanlarının randımanlı olarak depolanıp işlenmesi ihtiyacı yeni XML destekli teknoloji ve araçların yaratılmasına yol açmıştır. Bu araçlardan bir tanesi Doğal XML Veritabanlarıdır. Veri-girdi veri-çıktı mimarisi üzerine kurulmuş ve dokümanların depolaması, tekrar alınması, sorgulanması ve güncelleştirilmesi gibi özelliklerle donatılmıştır. Doğal XML Veritabanları, önemli yeni teknoloji unsurları olmalarına rağmen, dikkatli analiz edilmeden ve düşünülmeden kullanılmamalıdırlar. Bu tezde XML Veri tabanları, uygulama geliştiricilere ve bilgi teknolojisi sektörüne sunduğu avantajları sağlayabilmesi ve bunlardan faydalanabilmesi için üç-katlı mimari baz alınarak gözden geçirilip analiz edilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND ANALYSIS OF NATIVE XML DATABASES IN THREE-TIER ARCHITECTURES Mehmet Tunç Ergen Computer Engineering Department Supervisor: Dr.Reza Hassanpour February 2004,118 pages XML is rapidly emerging as a standard for exchanging business data on the World Wide Web. From management systems to e-business application providers to pure development tools, XML has gone from newly underground technology to integrated component standard. It is used as the file format of choice for Web development, document interchange, and date interchange, and presents a new world of opportunities and challenges to programmers. It is predicted that by at the end of 2004, more than 75% of e-business applications will include XML regardless of which language the application has been written in. As more and more applications starts using XML there wilt be a need to efficiently handle the XML data at the back-end. The need to efficiently store and process XML documents has created the new XML supported technologies and tools. One of these tools is the Native XML Databases. It is based on document-in, document-out architecture with capabilities for storage, retrieval, querying and updating the documents. While Native XML Databases are an important new technology, they should not be used without careful analysis and consideration. In this thesis Native XML Databases are investigated and analyzed in a 3-tier architecture to gain and ensure several advantages that three-tier systems offer to application developers and information technology industry.