Anadolu'dan toplanmış otbiçenlerin sistematiği ve biyoekolojisi (Arachnida: Opilionida)
Systematics and bioecology of harvestmen collected from Anatolia (Arachnida: Opilionida)
- Tez No: 168803
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Otbiçen, Opilionida, Sistematik, Biyoekoloji, Anadolu, Harvestmen, Opilionida, Systematics, Bioecology, Anatolia. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET ANADOLU'DAN TOPLANMIŞ OTBİÇENLERİN SİSTEMATİĞİ VE BÎYOEKOLOJİSÎ (ARACHNTDA : OPTLTONTDA) ÇORAK, İlkay Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Abdullah Bayram Kasım 2004, 71 sayfa Bu çalışmada, 1994-2004 yıllan arasında Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde yer alan 19 lokaliteden toplam 126 otbiçen örneği toplanmıştır. Ergin bireylere ait örneklerin sistematik ve biyoekolojik yönden değerlendirilmesi sonucu, 2 familyaya mensup 6 cinse ait 7 tür tespit edilmiştir. Her yılın Nisan Ekim döneminde yapılan toplamalarda örneklerin büyük çoğunluğu ergin bulunmuştur (% 94.5). Ayrıca örneklerin % 66 sı Phalangiidae'ye, % 34 ü ise Trogulidae'ye ait olduğu tespit edilmiştir. Metin içerisinde türlerin tanı, morfoloji, habitat, ekoloji ve toplama bilgileri verilmiş, türlerin dünyadaki ve Türkiye'deki dağılışları ele alınmıştır. Ayrıca taksonlara ait teşhis anahtarları yapılmış ve türlere ait morfolojik karakterlerin çizimleri verilmiştir. Literatür taramalarında şimdiye dek, Türkiye'den 36 otbiçen türünün kaydedildiği saptanmıştır. Bu çalışmada, Phalangiidae içinde Lacinius ephippiatus, Opilio parietimıs, Zacheus crista, Metaplatybunus petrophilus vePhalangium opilio; Trogulidae içinde ise Dicranolasma giljarovi ve D. scabrum tespit edilmiştir. Bu türlerden Lacinius ephippiatus, Metaplatybunus petrophilus, Phalangium opilio ve Dicranolasma giljarovi Türkiye faunası için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYSTEMATICS AND BIOECOLOGY OF HARVESTMEN COLLECTED FROM ANATOLIA (ARACHNIDA : OPILIONIDA) ÇORAK, İlkay Kınkkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology, M.Sc. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Abdullah Bayram November 2004, 71 pages In this study, a total of 126 harvestmen specimens were collected from 19 localities that situated in different regions in Anatolia between 1994 and 2004. In the result of evaluation of the adult specimens in view of systematics and bio-ecology, 7 species were established as belonging to 6 genera in 2 families. In the collections that done in the term of April to October, most of the specimens were found as adult (% 94.5). In addition, 66 percent is belong to Phalangiidae, and 34 percent is belong to Trogulidae. Description, morphology, habitat, ecology and all kind of collection data were given in the text, and the distributions of the species in the world and Turkey were investigated. In addition, the identification keys of the taxa were done and the drawinds of the morphological characters of the species were given. According to the literature, a total of 36 species are recorded from Turkey so far. In this study, in Phalangiidae, Lacinius ephippiatus, Opilio parietinus, Zacheus crista, Metaplatybunus petrophilus and Phalangium opilio, also in Trogulidae, iiiDicranolasma giljarovi and D. scabrum were established. Among these species, Lacinius ephippiatus, Metaplatybunus petrophilus, Phalangium opilio and Dicranolasma giljarovi are new records for Turkish fauna.