İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından hava ve gürültü kirliliği
Indoor pollution and noise in occupational health and safety
- Tez No: 168826
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYKAN KARADEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İşçi sağlığı ve İş güvenliği, Ortam Havası, Gürültü, Occupational Health And Safety, Indoor Air, Noise
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tez çalışmasında amaç; işçi sağlığı ve iş güvenliği konusuna geçmişte yaşanan süreçlerden başlayarak değinmek ve konunun çevresel yönünü ele almaktır. Çalışmanın birinci bölümünde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda genel bir giriş yapılmış ve konunun neden önemli olduğu üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin temel ilkeleri anlatılmıştır. Ayrıca genel tanımlar yapılarak sürecin tarihsel olarak nasıl geliştiği, iş kazaları, meslek hastalıkları ve konunun sorumluluk boyutları anlatılmıştır. Üçüncü bölümde OHSAS 18000, TKY ve ÇYS entegre sistemlerinin arasındaki bağıntılar anlatıldıktan sonra OHSAS 18000 sistemi anlatılmıştır. Dördüncü bölümde işçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından hava ve gürültü kirliliği anlatılmıştır. Beşinci bölümde kişisel koruyucu ekipmanlar anlatılmıştır. Altıncı bölümde çeşitli sanayi kuruluşlarında yapılan ortam havası ve gürültü ölçümlerinin yapılış metotları ve elde edilen sonuçlar verilmiştir ve ulusal ve uluslar arası standartlar referans olması amacıyla eklenmiştir. Yedinci bölümde elde edilen ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesi için gürültü ölçümlerine dayanılarak gürültü haritası oluşturulmuştur ve ortam havasındaki kirleticilerin ölçüm sonuçları değerlendirilmiştir. Son olarak da sonuç ve önerilere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Intention of this swift working is touched on to start from processes lived the past to the subject occupational health and safety, and is examined from direction environmental to subject. The first part of working is made general a entry at subject occupational health and safety, and is stopped on to be why important of subject. The second part is tolled basis principles of occupational health and safety. In addition, this part is tolled to be make general definitions why developing as historical of process, industrial accidents, job illnesses and responsibility dimensions of subject. The third part, after relations that between of integrated systems of OHSAS 18000, QM and EMS is tolled, OHSAS 18000 system is tolled. The fourth part is tolled pollution of air and noise from opening occupational health and safety. The fifth part is tolled individual protective equipments. The sixth part is given making methods and getting results of measures of environment air and noise to be made at various industry institutions, and national and international standards is added as aim being reference.