Konut inşaatlarında kullanılan yapı malzemelerinin kimyası ve iş sağlığı vegüvenliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of construction of materials used in housin construction in TERMS of chemistry and occupational HEALTH and safety
  1. Tez No: 747644
  2. Yazar: MURAT CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı kimyası, yapı, iş sağlığı, iş güvenliği, malzeme, Construction chemistry, construction, occupational health, safety, material
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Doğası gereği insanlar, çevrelerindeki malzemeleri kullanarak barınak oluşturma eğilimindedir. Kentlerde toplum, sanayi ve teknolojinin gelişmesi, çeşitli istihdam olanakları ve ekonomik başarısızlığın ortaya çıkması ile köylerden kentlere göç eden bir toplum, belirli kriterler gözetmeksizin tasarladıkları mekânlarla kendi sağlıklarını ve çevrelerini tehdit etmektedir. Yaşamlarının önemli bir bölümünü kapalı ortamlarda sürdüren insanlar, farklı farklı hava kirleticileri, iç mekândaki yaşam standartlarının yetersiz olması, mekânın insanların sosyolojik, biyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarına karşılık vermemesi nedeniyle birçok hastalıklara yatkındır. İnsanların zamanlarının %90'ını geçirdiği iç mekân hava kirliliğinin dış mekânlara göre daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır. İç ortam hava kirleticileri alerjiye, astıma, kansere ve hatta ölüme neden olur. Bir yapıdaki istenmeyen durumların önüne geçmek için yapının tasarımından başlayarak bazı önlemler alınmalıdır. Yapıyı kullanacak olan bireylerin tasarımın her adımında yer alması, yapı biyolojisi konsepti ile proje hazırlanmasına ve sağlıklı yapılar oluşturulmasına büyük katkı sağlamaktadır. Bu konsept ile insan, bina ve çevre arasında ilişki kurarak, çevresel etkisi en düşük olan projeler oluşturmak mümkündür. Bina biyolojisi kavramı, insan sağlığına uygun yaşam koşulları sağlamak için ideal iç hava kalitesi, nem, aydınlatma, gürültü, elektro-iklimsel konfor, radyasyon ve ısıyı araştırır. Yapı kimyası kavramının doğru uygulanması, kullanıcı için tüm ideal yaşam koşullarının uygulanmasıyla mümkündür. Bu tezin amacı, daha iyi bir yaşam sürmek için konut inşaatlarında yapı kimyası çerçevesinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklamak, inşaatta kullanılan malzeme seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekmek, iç mekânlardaki yanlışlıkları ortadan kaldırmak için uygulanan kimyasal yapı analizi kavramını açıklamaktır. Çevre kirliliği ve sağlıklı bina tasarımında malzeme kavramını açıklamak, seçim kriterlerini değerlendirmek ve iş sağlığı ve güvenliği açısından incelemektir.
Özet (Çeviri)
By nature, people tend to build shelters using materials from the environment. With the development of society, industry and technology in cities, various employment opportunities and the emergence of economic failures, a society that migrates from villages to cities threatens its own health and environment with the spaces it designs without considering certain criteria. People who spend most of their lives indoors are susceptible to various diseases due to various air pollutants, insufficient indoor quality of life, and the inability of the place to meet people's sociological, biological and psychological needs. It has been proven that indoor air pollution, where people spend 90% of their time, is higher than outdoors. Indoor air pollutants cause allergies, asthma, cancer and even death. In order to eliminate the negativities in a building, some precautions should be taken starting from the design of the building. The fact that the building user is involved in every design stage helps to prepare designs and create healthy buildings with the concept of building biology. With this concept, you can create projects with the lowest environmental impact The correct application of the concept of building chemistry is possible with the application of all ideal living conditions for the user. The aim of this thesis is to explain what should be considered within the framework of building chemistry in housing constructions in order to lead a better life, to draw attention to the points to be considered in the selection of materials used in construction, to explain the concept of chemical structure analysis applied to eliminate inaccuracies in interior spaces.Explains the concept of materials in environmental pollution and healthy building design, evaluates the selection criteria and examines them in terms of occupational health and safety.