Cardox kazı sisteminin TTK Kozlu ocaklarında kullanımının araştırılması
A Research the use of cardox excavation system in the mines of TTK Kozlu
  1. Tez No: 85193
  2. Yazar: CÜNEYD YAMUDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ALİ AKÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: CARDOX system, rock excavation with liquid CO2, coal mining methods. Science
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi CARDOX KAZI SİSTEMİNİN TTK KOZLU OCAKLARINDA KULLANIMININ ARAŞTIRILMASI Cfineyd YAMUDİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Doç. Dr. Nuri A. AKÇIN Aralık 1999 Bu çalışmada, ilk olarak CARDOX sistemi tanıtılarak sistemin kömür parçalama mekanizması incelenmiştir. CARDOX sisteminin genel olarak kullanım alanlarından bahsedilerek Türkiye'deki uygulamaları anlatılmıştır. Sistem havzada ilk olarak TTK Amasra Müessesesi' nde denenmiş ve daha sonrada Kozlu Müessesesi' nde uygulanmaya konulmuştur. Kozlu ocaklarındaki ilk uygulamalar kara tumba üretim yönteminde yapılmış ve başarısızlıkla sonuçlanınca sistem belirli bir süre kullanılmamıştır. Daha sonra da; uzun ayakta, hava patlatmak kazı sistemi uygulanan arakatlı göçertme yönteminde ve baş yukarılarda uygulanmıştır. Bu çalışmalarda; optimum uygulama koşulları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Uzun ayaklarda arına dik olarak yapılan denemeler en iyi sonuçları vermiştir. inÖZET (devam ediyor) Çalışmalar sonunda; CARDOX sistemi ve patlayıcı maddeyle kömür kazısı çalışmaları, ekonomik yönden ve işçi sağlığı- iş güvenliği açısından kıyaslanmıştır. Anahtar sözcükler : CARDOX sistemi, sıvı CO2 ile kayaç kazısı, kömür üretim yöntemleri. Bilim kodu: 607.01.03 ÎV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.sc Thesis A RESEARCH FOR THE USE OF CARDOX EXCAVATION SYSTEM IN THE MINES OF TTK KOZLU Cüneyd YAMUDİ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Adviser: Assoc Prof. Dr. Nuri A. AKÇTN December 1999, 79 pages In this study, firstly, CARDOX excavation system was presented and coal breaking mechanism of the system was analysed. General usage of the CARDOX system and its applications in Turkey were mentioned. The system was first used in Amasra, in the Zonguldak Basin and after that it was applied in Kozlu. The first applications of the CARDOX system in Kozlu were carried out with the conventional coal mining methods. Since it was found unsuccessful, it wasn't applied again for a while. Afterwards, this method was used in the sublevel caving method with high pressure air blasting system. In addition to this, it was used in the long wall and the development of raises. In this studies, it was tried to find optimum applications. The best results were obtained from the trials which were perpendicular to face in the long wall. At the end of this research, CARDOX system and coal excavation with blasting were compared with respect to economic and mine health and safety.