Sepiyolitin elektrokinetik özellikleri ve bakır adsorpsiyonu
Electrokinetic properties of sepiolite and adsorption of copper
  1. Tez No: 169043
  2. Yazar: AYDIN TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET DOĞAN, PROF.DR. MAHİR ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sepiyolit, elektrolit, zeta potansiyeli, adsorpsiyon, bakır, adsorpsiyon izotermi, Sepiolite, electrolyte, zeta potential, adsorption, copper, adsorption isotherm. 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
öz SEPIYOLIT'IN ELEKTROKINETIK ÖZELLİKLERİ VE BAKIR ADSORPSİYONU Aydın TÜRKYILMAZ Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi/Tez Danışmanları: Doç.Dr. Mehmet DOGAN- Prof.Dr.MahirALKAN) Balıkesir, 2005 Bu çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada, sepiyolitin elektrokinetik özellikleri, mikroelektroforez tekniği kullanılarak LiCİ, NaCl, KC1, CuCl2, CaCl2, Pb(N03)3, A1C13 ve Fe(N03)3 gibi elektrolitlerin varlığında pH'nın bir fonksiyonu olarak incelenmiştir. îkinci aşamada Cu+2'nin sulu çözeltilerden sepiyolit yüzeyine adsorpsiyonunun pH, iyon şiddeti ve sıcaklığa bağlılığı incelenmiştir. Deneysel sonuçlardan, zeta potansiyelinin artan iyon şiddeti ile arttığı, incelenen pH aralığında farklı değerlikli elektrolit çözeltilerindeki sepiyolit süspansiyonlarının zeta potansiyellerinin artan elektrolit değerliği ile arttığı, sepiyolitin pH 6,6 da bir izoelektrik noktaya sahip olduğu, tek değerlikli elektrolitlerin incelenen pH aralığında benzer davrandığı; ancak iki ve üç değerli elektrolitlerin farklı davranışlar sergilediği, Cu+2 adsorpsiyonunun artan pH ve sıcaklık, ve azalan iyon şiddeti ile arttığı belirlenmiştir. Deneysel veriler; Langmuir adsorpsiyon izotermi ile oldukça iyi bir uyum göstermiş ve adsorpsiyon entalpisi 23,86 kJ/mol olarak hesaplanmıştır. Sepiyolit yüzeyi ve Cu+2 arasındaki etkileşimin fiziksel olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROK3NETIC PROPERTIES OF SEPIOLITE AND ADSORPTION OF COPPER Aydın TÜRKYILMAZ Balıkesir University, Institute of Science, Department of Chemistry (Master Thesis/Supervisors: Associate Prof.Dr. Mehmet DOGAN- ProfDr Mahir ALKAN) Balıkesir, 2005 This study was carried out in two stages. In the first stage, electrokinetic properties of sepiolite were investigated using the microelectrophoresis technique as a function of pH in the presence of various electrolytes such as, LiCİ, NaCl, KC1, CuCl2, CaCİ2, Pb(N03)3, AICI3 and Fe(NOs)3. In the second stage, the adsorption of Cu+2 onto sepiolite from aqueous solutions as a function of pH, ionic strength and temperature was studied. Experimental results showed that zeta potential increased with increasing ionic strength, zeta potential values of sepiolite suspensions in different valency electrolyte solutions in the studied pH ranges increased with increasing electrolyte valency, sepiolite had an isoelectrical point at pH 6,6, the elctrolytes with the monovalent showed similar behaviour in the studied pH ranges but di- and trivalent electrolytes different behaviour, the Cu+2 adsorption increased with increasing pH and temperature, and decreasing ionic strength. Experimental data were correlated reasonably well by the Langmuir adsorption isotherm and adsorption enthalpy was calculated as 28,36 kJ/mol. The interaction between the sepiolite surface and Cu+2 ions was concluded to be a physical process.