Birleşik poisson süreci üzerine bir çalışma
A study on compound poisson process
- Tez No: 169082
 - Danışmanlar: PROF.DR. CEYHAN İNAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İstatistik, Statistics
 - Anahtar Kelimeler: Poisson Süreçleri, Birleşik Poisson Süreci, ilk Aşma Zamanı, Poisson Processes, Compound Poisson Process, First Exit Time
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmanın amacı, {Nt,t>0} homojen Poisson süreci olmak üzere, X, =^Yj M biçiminde tanımlanan {Xt,t>0} birleşik Poisson sürecinde Y,, i = 1,2raslantı değişkenlerinin kesikli olduğu, sonlu değerler aldığı durum için X,'nin olasılık fonksiyonunu ve önceden belirlenen bir değeri ilk aşma zamanı olan T'nin dağılım fonksiyonunu elde etmektir. İkinci Bölüm'de homojen Poisson süreci, homojen olmayan Poisson süreci, birleşik Poisson süreci tanıtılmış; ilk aşma zamanlarının dağılımlarına ilişkin çalışmalar verilmiştir. Üçüncü Bölüm'de Xt'nin olasılık fonksiyonunun ve ilk aşma zamanının dağılım fonksiyonun nasıl elde edildiği açıklanmış; sayısal örnekler verilmiştir. Dördüncü Bölüm'ünde çalışmanın sonuçları sunulmuş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
T Let {Nt,t>0} denote a homogeneous Poisson process and {Xt,t>0} be a N, compound Poisson process, i.e., Xt = ^Y,. Y,, i = 1,2,..., are i.i.d., discrete, i=1 positive random variables with finite values. The aim of this study is to obtain probability function of the compound Poisson process consisting of discrete random variables with finite values and investigate distribution function of the first exit time of compound Poisson process. In Second Chapter, homogeneous Poisson process, nonhomogeneous Poisson process, compound Poisson process are introduced and related studies about the first exit time are given. In Third Chapter, the probability function of Xt and distribution function of the first exit time for compound Poisson process are explained and some examples are given. In Fourth Chapter, the results of this study are presented and discussed.