Polatlı yöresindeki neojen yaşlı sedimanter birimlerin mineralojik ve jeokimyasal incelenmesi
Mineralogical and geochemical investigation of neogene sedimemtary units around Polatlı, Ankara, Turkey
  1. Tez No: 169097
  2. Yazar: NUR AKDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABİDİN TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polatlı, Neogene, mineralogy, geochemistry, analcime, dolomite
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
POLATLI YÖRESİNDEKİ NEOJEN YAŞLI SEDİMANTER BİRİMLERİN MİNERALOJİK VE JEOKİMYASAL İNCELENMESİ Nur Akdağ ÖZ Bu tez çalışmasında, Polatlı bölgesinde yayılım gösteren Neojen yaşlı sedimanter birimlerin mineralojik ve jeokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda, noktasal ve ölçülü kesitler boyunca alınan örnekler üzerinde, X-lşınları Difraktometri-tûm kayaç ve kil fraksiyonu çözümlemeleri ile jeokimyasal (ana ve iz element) analizler gerçekleştirilmiştir. Yapılan X-lşınlan Difraktometri analizleri sonucu, inceleme alanında kil, opal-CT, dolomit, mika, analsim, feldispat, kalsit, kuvars ve kaolinit minarellerinin varlığı tesbit edilmiştir. İncelenen örneklerin kil fraksiyonunda ise, bolluk sırasına göre illit, simektit ve kaolinit belirlenmiştir. İnceleme alanındaki illitlerin, detritik kökenli, simektitlerin ise volkanik kökenli malzemenin göl ortamında hidrolizi ile oluşabileceği gibi, illitlerin yüzeysel bozunması ile de oluşmuş olabilir. Sedimanter birimlerin çökeldiği ortamın, olasılıkla gerilme tektoniği ile ilişkili bir gölsel basen olup; örneklerde, klinoptilolit'in hiç görülmeyişi ve analsim'in dolomit ile yaygın parajenez oluşturması, göl ortamının pH' inin ve alkalinitesinin oldukça yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Analsim içeren birimlerin, Na'ca zengin alkalin karekterdeki bazaltik volkanik kayaçlarla birlikte bulunması, analsim oluşumlarının bu volkaniklerle ilişkili olabileceğini göstermektedir. Dolomit örnekleri, Na-S04 ve Sr/Ca-Mg/Ca diyagramlannda, tatlı su ve deniz suyu değerlerinin arasında yeralmakta olup, bu durum, Polatlı dolomitlerinin çökelmiş olduğu ortamın, olasılıkla, tatlı suyun evaporasyonu ile oluşmuş tuzlu alkalin bir göl ortamı olduğu fikrini desteklemektedir. Anahtar Kelimeler Polatlı, Neojen, mineraloji, jeokimya, analsim, dolomit Danışman: Prof.Dr. Abidin TEMEL, Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü
Özet (Çeviri)
MINERALOGICAL AND GEOCHEMICAL INVESTIGATION OF NEOGENE SEDIMENTARY UNITS AROUND POLATLI, ANKARA, TURKEY Nur Akdağ ABSTRACT The aim of this thesis work is to determine the mineralogical and geochemical characteristics of of the Neogene aged sedimentary units that are widely distributed around the region of Polatlı. For this purpose, samples were collected at point locations and from measured stratigraphic sections in the study area. X-Ray difractometry-whole rock and clay fraction, and geochemical (major and trace-elements) analyses were carried out to determine the whole rock and clay mineral compositions of the samples. According to results obtained from X-RD analyses, clay, opal-CT, dolomite, mica, analcime, feldspar, calcite, quartz and kaolinite minerals were determined to be present in the whole rock, and illite, smectite and kaolinite minerals present in the clay fraction. Illites are found to be of detrital origin whereas smectites were considered as the products of hydrolisis of volcanics or weathering products of the illites. The fact that the sedimentation environment consists of a lacustrine basin probably related to the extensional tectonics, and that clinoptilolite is never observed while analcime shows extensive paragenesis with dolomite, indicates that the lacustrine environment had a quite high pH value and alkalinity. The existence of analcime bearing units together with basaltic rocks of alkaline character and rich in Na, shows that analcime formation could be related to these volcanic rocks. Dolomite samples are situated betweeen the marine and fresh water values on the Na-S04 ve Sr/Ca-Mg/Ca diagrams, possibly indicating that Polatlı dolomites were deposited in an alcaline lacustrine environment formed as a result of evaporation of the fresh water.