Sazılar (Polatlı) yöresindeki neojen yaşlı sedimanter birimlerin mineralojik ve jeokimyasal incelenmesi
Mineralogical and geochemical investigation of the neogene sedimentary units around Sazılar (Polatlı)
- Tez No: 169107
- Danışmanlar: PROF.DR. ABİDİN TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polatlı, Sazılar, Neojen, mineraloji, jeokimya, jips, dolomit, Polatlı, Sazılar, Neogene, mineralogy, geochemistry, gypsum, dolomite
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
SAZILAR (POLATLI) YÖRESİNDEKİ NEOJEN YAŞLI SEDIMANTER BİRİMLERİN MİNERALOJİK VE JEOKİMYASAL İNCELENMESİ SIDIKA PINAR TÜRKBEY ÖZ Bu çalışmada Polatlı' nın kuzeybatısında yer alan Sazılar yöresinde yayılım gösteren Neojen yaşlı sedimanter birimlerin mineralojik ve jeokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılan arazi çalışmaları sırasında toplam 176 adet örnek alınmış ve bu örnekler üzerinde X-ışını difraktometri ile mineralojik analizleri yapılmıştır. Bu analizler sonucunda örneklerin tüm kayaç ve kil fraksiyonunun mineralojik bileşimleri ortaya konulmuş, ayrıca minerallerin düşey ve alansal dağılımları belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda jips, kil, dolomit ve kuvars minerallerinin, inceleme alanında en yaygın mineraller olduğu saptanmıştır. Bu minerallerin yanında kalsit, aragonit, feldispat, mika ve kaolinit mineralleri gözlenmiştir. Karbonat mineralleri arasında bolluk miktarlarına göre dolomit, kalsit ve aragonit şeklinde bir sıralama belirlenmiştir. Çalışma alanının doğu ve kuzeydoğusunda kalsit minerali, batısında ise dolomit minerali egemen olarak gözlenmektedir, inceleme alanının doğusundaki ölçülü stratigrafik kesitlerde sadece kalsit ve aragonit minerali, buna karşın alanın batısında, ölçülü stratigrafik kesitlerin alt kısmında dolomit, üst kısmında ise kalsit minerali görülmüştür. Kil fraksiyonu çözümlemeleri sonucu formasyonun egemen kil minerali illit olarak belirlenmiştir. Kil minerallerinin alansal dağılımlarına bakıldığında çalışma alanının doğusunda simektit mineralinin, batısında ise illit mineralinin yanında atapuljit minerali egemen olduğu görülmüştür. Bu bölgede görülen atapuljit oluşumları inceleme alanının batısının, tuzluluk ve Mg miktarının daha yüksek olan bir ortam olduğuna işaret etmektedir. Toplam 30 adet örneğin kimyasal analizleri yapılmıştır. Çizilen Na-S04, Mg/Ca-Sr/Ca, Na/Ca- Sr/Ca, Na/Ca-Mg/Ca grafikleri, dolomit ve jips örneklerinin, tatlı suyun evaporasyonu sonucu oluşan ve deniz suyu bileşimine yakın bir konsantrasyona sahip olan bir ortamda çökeldiğini ortaya koymaktadır. Çok düşük Sr miktarına sahip jipslerin varlığı ortamın tuzluluğunun bağıl olarak düştüğüne işaret etmektedir. Sr değerleri arasındaki farklılıklar ortamdaki tuzluluğun duraylı olmadığını belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
MINERALOGICAL AND GEOCHEMICAL INVESTIGATION OF THE NEOGENE SEDIMENTARY UNITS AROUND SAZILAR (POLATLI) SIDIKA PINAR TÜRKBEY ABSTRACT This study deals with the mineralogical and geochemical properties of the Neogene sedimentary units around Sazılar region located in the northwest of Polatlı. X-RD and mineralogical analyses of the 176 samples collected during the field studies have been conducted. These analyses determine the Whole rock and clay mineral compositions of the samples as well as the vertical and lateral distributions of the minerals. The analyses show that gypsum, clay, dolomite and quartz are dominant minerals in the study area. In addition to these minerals, the analyses have detected the existence of calcite, aragonite, feldspar, mica and kaolinite minerals in the study area. It has been also determined that in terms of the abundance of minerals, carbonate minerals are arranged as dolomite, calcite and aragonite respectively. In the east and northeast of the study area, calcite is abundant whereas in the west, dolomite becomes prevalent. In the scaled stratigraphic cross-sections of the eastern part of the study area, calcite and aragonite minerals were observed only. However, in the western region, dolomite mineral is present in the lower part of cross-sections while calcite mineral become visible in the upper part of the cross-sections. Clay fraction analyses indicate that illite is the dominant clay mineral of the formation. Examining the regional distribution of the clay minerals show that smectite is observed mainly in the eastern of the study area while illite and attapulgite are occurred chiefly in the western area. The existence of the attapulgite indicates that the western part of the research area has high amount of Mg and salinity. Chemical analyses of 30 samples have been performed. The results of chemical analyses state that dolomite and gypsum samples are precipitated in an environment which is arised from the evaporation of the fresh water and has a concentration alike to the sea water compositon. The occurence of the gypsums having a low amount of Sr indicates the reduction of salinity with respect to those having high amount of Sr in the area. The differences between the Sr values reveal an unstability in the salinity of the environment.